HomeVestiOmbudsman počeo istragu zbog premlaćivanja romskog dečaka koji je...

Ombudsman počeo istragu zbog premlaćivanja romskog dečaka koji je nosio srpsku zastavu

Zaštitnik građana će sproveti kontrolu i postupiti po pritužbi povodom nasilja nad romskim dečakom u OŠ „Karađorđe“, rekao je zamenik zaštitnika građana Robert Sepi, dok iz te škole kažu da je slučaj prijavljen i da je policija izvršila uviđaj, piše list „Danas“.

Podsetimo, romskog dečaka, učenika sedmog razreda ove škole, pretukla je grupa osmaka jer je držao srpsku zastavu. Dečaci su ga pretukli uz komentar da on „nema pravo da nosi tu zastavu zato što je ‘Ciganin'“.

Nasilje nad romskim dečakom osudio je i Nenad Ivanišević, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma i Romkinja u Srbiji.
– Mi nismo narod koji je rasno netrpeljiv. Kroz istoriju smo to i pokazali. Srbija je uvek bila humana i gostoprimljiva zemlja. Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svakodnevno da učimo đake da budu ljudi, jer je to podjednako važno kao i to da budu odlični đaci – rekao je Ivanišević u saopštenju Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Podsetimo do incidenta je došlo kada je dečak u školskom dvorištu držao srpsku zastavu, a nekoliko osmaka mu je prišlo i reklo da on nema pravo da nosi tu zastavu zato što je „Ciganin“. Potom su ga udarali, šutirali pa čak i davili šipkom.

Njegova razredna Vladanka Jakšić rekla je za „Danas“ da povrede nisu toliko strašne koliko sam motiv za ovaj incident.

– On ima nekoliko ogrebotina, i to u ovom slučaju nije veliki problem. Strašno je to što su ga tukli zato što je Rom – kaže Jakšić, dodajući da je njen učenik dobro i mirno dete i da sigurno s njegove strane nije bilo provokacija.

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...

PRETUČENA RADNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U RAKOVICI, Napadač joj slomio nos dok je sedela u svojim kolima!

Radnica Centra za socijalni rad u Rakovici, J. M, pretučena je juče, a kako je "Blicu" potvrđeno u Urgentnom centru, žena je primljena u...

Večeras manifestacija na Kalemegdanu povodom Međunarodnog Dana Mladih

Kancelarija za mlade Grada beograda i Gradska opština Stari Grad u petak, 12. avgusta 2022. od 18.00, obeležiće Međunarodni dan mladih. Manifestacija će biti održana...