HomeVestiObaveštenje

Obaveštenje

Romski centar za žene i decu Daje je28. marta 2018. sa početkom u 11:30 časova predstavio rezultate istraživanja u okviru projekta „Bezbednost pre svega“ podržanog od strane Misije OEBS-a u Srbiji. Konferencija je održana u Medija centru, Terazije 3, Beograd.
Na konferenciji je govorila predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji- Valery Perry, koordinatorka Mreže 1325 Žene, mir, bezbednost- Maja Bjeloš, predstavnica romskog centra za žene i decu Daje- Nada Đuričković, ekspertkinja za analizu istraživanja- Mina Božović i istraživačica koja je radila na terenu- Snežana Burić.

Ideja za ovaj projekat nastala je na osnovu dugogodišnjeg rada u beogradskim naseljima, gde smo se susretale sa različitim bezbednosnim rizicima i izazovima koje pogađaju stanovnike naselja. Terenski deo istraživanja obavljen je na teritoriji Gradske opštine Zvezdara i to anketiranjem stanovništva u naseljima: Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug, Orlovsko naselje i Bosutska. Obrađeno je 120 upitnika na osnovu kojih je dobijena sliku o bezbednosnoj situaciju u četiri zvezdarska naselja. Dobijeni rezultati predstavljeni su na konferenciji.

Istraživanje je pokazalo da je bezbednosna situacija na teritoriji opštine Zvezdara, relativno dobra. Istraživanjem su uočeni i u izveštaju prikazani određeni bezbednosni rizici koji su zajednički za sva naselja kao i oni koji su specifični za pojedina. U sva četiri naselja uočen je izuzetno visok stepen nebezbednost dece, odnosno nepostojanje igrališta i adekvatnog prostora za decu.

U narednom periodu, romski centar za žene i decu Daje će nastaviti sprovođenje istraživanja u ostalim beogradskim naseljima, nastanjenim pretežno romskim stanovništvom, u cilju dobijanje celovite bezbednosne slike i potreba stanovništva beogradskih romskih naselja.

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...

PRETUČENA RADNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U RAKOVICI, Napadač joj slomio nos dok je sedela u svojim kolima!

Radnica Centra za socijalni rad u Rakovici, J. M, pretučena je juče, a kako je "Blicu" potvrđeno u Urgentnom centru, žena je primljena u...

Večeras manifestacija na Kalemegdanu povodom Međunarodnog Dana Mladih

Kancelarija za mlade Grada beograda i Gradska opština Stari Grad u petak, 12. avgusta 2022. od 18.00, obeležiće Međunarodni dan mladih. Manifestacija će biti održana...