HomeVestiDanas Medjunarodni dan deteta

Danas Medjunarodni dan deteta

Danas se obeležava Svetski dan deteta, dan kada su se zemlje UN obavezale da će štiti i unapredjivati prava svakog deteta.

Ovaj međunarodni događaj je 1954. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine, kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Medjutim za mnogu decu romske nacionalnosti osnovna zagarantovana prava i dalje nisu dostupna. Veliki broj romske dece živi u velikom siromoštvu, izopštena iz društvenih tokova bez jednakih uslova i šansi koja imaju druga deca. U Srbiji ima oko 600 romskih naselja od čeka najveći broj čine naselja sa jako lošim i nepovoljnim uslovima za život.

Romi i Romkinje koji žive u podstandardnim naseljima izloženi su većem stepenu diskriminacije i izolacije iz društvenih tokova, a prema iskustvu sa terena, nepovoljni socijalni, bezbednosni i higijenski uslovi u naseljima najviše pogađaju žene i devojčice.

Prema istraživanju koje je sproveo Romski centar za žene i decu Daje više od 60 odsto Romkinja u Srbiji je stupilo u brak pre navršene 18 godine, a čak njih 30 odsto na uzrastu od 13 i 15 godina.

Više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14 i 16 godna.

Posledice prsilnih i maloletničkih zajednica po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo.

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...

PRETUČENA RADNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U RAKOVICI, Napadač joj slomio nos dok je sedela u svojim kolima!

Radnica Centra za socijalni rad u Rakovici, J. M, pretučena je juče, a kako je "Blicu" potvrđeno u Urgentnom centru, žena je primljena u...

Večeras manifestacija na Kalemegdanu povodom Međunarodnog Dana Mladih

Kancelarija za mlade Grada beograda i Gradska opština Stari Grad u petak, 12. avgusta 2022. od 18.00, obeležiće Međunarodni dan mladih. Manifestacija će biti održana...