HomeVestiObeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Obeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Romski centar za žene i decu ,,Daje“ pozvao je članice Romske ženske mreže čije su i oni deo, da prisustvuju radionici povodom usvojene Deklaracije o ukidanju dečijih brakova u Srbiji, koja je i ujedno tema kojom se bave organizacije u okviru ženske mreže. Zajedno su obeležile Svetski dan Roma, 8. aprila u Beogradu.

Deklaracija jasno definiše dečiji brak kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost devojčica i dečaka, uskraćuje im mogućnost da odlučuju o svom životu, ometa njihovo obrazovanje, čini ih podložnim nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Na radionici su predstavljeni slučajevi ranog braka i nedovoljnog angažovanja institucija u rešavanju ovog problema. Sudstvo ne sme tretirati dečije brakove kao deo romske tradicije.

Članice Romske ženske mreže

Razgovaralo se o tome da se devojčice uglavnom prisiljavaju na nezakonit brak i time gube sva dečija prava i detinjstvo.
Ova Deklaracija je veliki korak ka napuštanju praksi i verovanja koja sprečavaju decu i porodice iz romske zajednice da ostvare svoj puni potencijal.

Romski centar ,,Daje“ je ovim povodom podelio je svojim saradnicama knjigu o 20 godina rada njihovog centra uz brendiran notes i šolje.

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...

PRETUČENA RADNICA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD U RAKOVICI, Napadač joj slomio nos dok je sedela u svojim kolima!

Radnica Centra za socijalni rad u Rakovici, J. M, pretučena je juče, a kako je "Blicu" potvrđeno u Urgentnom centru, žena je primljena u...

Večeras manifestacija na Kalemegdanu povodom Međunarodnog Dana Mladih

Kancelarija za mlade Grada beograda i Gradska opština Stari Grad u petak, 12. avgusta 2022. od 18.00, obeležiće Međunarodni dan mladih. Manifestacija će biti održana...