HomeVestiObaveštenje

Obaveštenje

Romski centar za žene i decu Daje je28. marta 2018. sa početkom u 11:30 časova predstavio rezultate istraživanja u okviru projekta „Bezbednost pre svega“ podržanog od strane Misije OEBS-a u Srbiji. Konferencija je održana u Medija centru, Terazije 3, Beograd.
Na konferenciji je govorila predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji- Valery Perry, koordinatorka Mreže 1325 Žene, mir, bezbednost- Maja Bjeloš, predstavnica romskog centra za žene i decu Daje- Nada Đuričković, ekspertkinja za analizu istraživanja- Mina Božović i istraživačica koja je radila na terenu- Snežana Burić.

Ideja za ovaj projekat nastala je na osnovu dugogodišnjeg rada u beogradskim naseljima, gde smo se susretale sa različitim bezbednosnim rizicima i izazovima koje pogađaju stanovnike naselja. Terenski deo istraživanja obavljen je na teritoriji Gradske opštine Zvezdara i to anketiranjem stanovništva u naseljima: Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug, Orlovsko naselje i Bosutska. Obrađeno je 120 upitnika na osnovu kojih je dobijena sliku o bezbednosnoj situaciju u četiri zvezdarska naselja. Dobijeni rezultati predstavljeni su na konferenciji.

Istraživanje je pokazalo da je bezbednosna situacija na teritoriji opštine Zvezdara, relativno dobra. Istraživanjem su uočeni i u izveštaju prikazani određeni bezbednosni rizici koji su zajednički za sva naselja kao i oni koji su specifični za pojedina. U sva četiri naselja uočen je izuzetno visok stepen nebezbednost dece, odnosno nepostojanje igrališta i adekvatnog prostora za decu.

U narednom periodu, romski centar za žene i decu Daje će nastaviti sprovođenje istraživanja u ostalim beogradskim naseljima, nastanjenim pretežno romskim stanovništvom, u cilju dobijanje celovite bezbednosne slike i potreba stanovništva beogradskih romskih naselja.

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...