HomeVestiObaveštenje

Obaveštenje

Romski centar za žene i decu Daje je28. marta 2018. sa početkom u 11:30 časova predstavio rezultate istraživanja u okviru projekta „Bezbednost pre svega“ podržanog od strane Misije OEBS-a u Srbiji. Konferencija je održana u Medija centru, Terazije 3, Beograd.
Na konferenciji je govorila predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji- Valery Perry, koordinatorka Mreže 1325 Žene, mir, bezbednost- Maja Bjeloš, predstavnica romskog centra za žene i decu Daje- Nada Đuričković, ekspertkinja za analizu istraživanja- Mina Božović i istraživačica koja je radila na terenu- Snežana Burić.

Ideja za ovaj projekat nastala je na osnovu dugogodišnjeg rada u beogradskim naseljima, gde smo se susretale sa različitim bezbednosnim rizicima i izazovima koje pogađaju stanovnike naselja. Terenski deo istraživanja obavljen je na teritoriji Gradske opštine Zvezdara i to anketiranjem stanovništva u naseljima: Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug, Orlovsko naselje i Bosutska. Obrađeno je 120 upitnika na osnovu kojih je dobijena sliku o bezbednosnoj situaciju u četiri zvezdarska naselja. Dobijeni rezultati predstavljeni su na konferenciji.

Istraživanje je pokazalo da je bezbednosna situacija na teritoriji opštine Zvezdara, relativno dobra. Istraživanjem su uočeni i u izveštaju prikazani određeni bezbednosni rizici koji su zajednički za sva naselja kao i oni koji su specifični za pojedina. U sva četiri naselja uočen je izuzetno visok stepen nebezbednost dece, odnosno nepostojanje igrališta i adekvatnog prostora za decu.

U narednom periodu, romski centar za žene i decu Daje će nastaviti sprovođenje istraživanja u ostalim beogradskim naseljima, nastanjenim pretežno romskim stanovništvom, u cilju dobijanje celovite bezbednosne slike i potreba stanovništva beogradskih romskih naselja.

Poseta dragih žena iz Rekonstrukcija Ženski Fond.

Dana 18.09.2023.godine žene iz Rekonstrukcija Ženski Fond su nas posetile i upoznale se sa našim novim prostorom, kao i trenutnim aktivnostima i planovima za...

Team building Roma Daje 2023.godine

Zahvaljujući Fondu za brigu Trag fondacije, organizacija Romski centar za žene i decu Daje organizovala je četvorodnevni tim building sastanak za zaposlene, saradnice i...

Infosesija OKZ Romanipen I PU “Djurdjevdan” u Kragujevcu

OKZ Romanipen iz Kragujevca u saradnji sa PU “Djurdjevdan” iz Kragujevca je organizovao info sesiju kako bi roditelji bili adekvatno upoznati o načinima upisa...