HomeVestiSramota: "Hajl Hitler" u centru Beograda dokaz koliko su...

Sramota: "Hajl Hitler" u centru Beograda dokaz koliko su se ekstremni desničari osilili Arhiva » Vesti » Blic 07.02.2018

Sramota: „Hajl Hitler“ u centru Beograda dokaz koliko su se ekstremni desničari osilili
Neonacističkih organizacija u Srbiji je sve više iako su zakonom zabranjene 2009. godine. Koliko su se osilili pripadnici ekstremne desnice najbolje se moglo videti prekjuče kada su pred očima policajaca izvodili hitlerovski pozdrav i prošli nekažnjeno.
Blic pre 1 dan

Marko Tašković
Blic: Sramota: „Hajl Hitler“ u centru Beograda dokaz koliko su se ekstremni desničari osilili
Blic
Miting podrške rehabilitaciji Milana Nedića, saradnika nacističke Nemačke i predsednika tadašnje kvislinške vlade, ponovo se izrodio u niz incidenata. Desničarske organizacije “Srpski carostavnik” i “Srbska akcija – podvig i borba” organizovale su skup na dan kada je Nedić izvršio samoubistvo. Takozvani nedićevci su skandirali njegovo ime, palili mu sveće i podizali ruke za nacistički pozdrav kako su to činili Hitler i njegove pristalice. Neverovatno je da se to sve događalo ispred kordona policije koji je razdvajao miting desničara od kontraskupa pristalica DS-a, LDP-a i aktivista sa liste “Ne davimo Beograd”, protivnika rehabilitacije Nedića.

Na pitanje zbog čega policija nije reagovala na očigledno proklamovanje neonacističkih simbola, u MUP-u nam juče nisu odgovorili.

S druge strane, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović ističe da je prekjučerašnji skup sramota za Srbiju.

– Cirkus od pokušaja prekrajanja istorije se nastavlja. Osim profašističkih i neonacističkih organizacija, u ovo se uključuju i pojedini istoričari, ljubitelji osvedočenih fašista i njihovih saradnika u Drugom svetskom ratu. Svi znaju, i to ne smemo zaboraviti, ko se borio protiv Hitlera, a ko mu je služio i učestvovao u zločinima protiv sopstvenog naroda. Zna se uloga Nedića u čišćenju Srbije od Jevreja. Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, među kojima je bilo najviše Srba – naglašava Omerović. On dodaje da Zakon o rehabilitacjii nije donet da bi se rehabilitovao vojni i policijski upravni aparat Srbije koji su napravili okupator i kvislinška vlada na čelu s Nedićem.

Podsećanja radi, još pre devet godina usvojen je Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i fašističkih organizacija i zabrani upotrebe njihovih simbola i obeležja i predviđa kazne od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko, a od 100.000 do milion za pravno lice. Ali, zakon je samo mrtvo slovo na papiru. Od svih organizacija zabranjen je jedino “Nacionalni stroj”, čijem vođi Goranu Davidoviću Fireru suđenje zbog nasilničkog ponašanja i izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti traje duže od 10 godina.

Inače, Davidović se sve vreme krije u Italiji pa mu se sudi u odsustvu, ali to ga ne sprečava da svoje stavove i ideje proklamuje na Tviter nalogu Nacionalnog srpskog fronta (NSF), organizacije koja je nasledila zabranjeni “Nacionalni stroj”.

„Srpski narod će podići spomenik đeneralu Nediću, rodoljubu koji je žrtvovao život za narod i stradao mučeničkom smrću od ruke najgorih zločinaca“, napisao je Davidović pre sedam dana.

S druge strane, jedan od organizatora prekjučerašnjeg skupa, organizacija “Srpski carostavnik”, priredila je nedavno skandalozno predavanje istoričara-ženomrzca Vladislava Đorđevića “Feminizam kao razarajući faktor nacije u vojsci i ostalim državnim institucijama okupirane Srbije”.

“Žene da imaju manju platu, da rade četiri sata dnevno da bi duže bile sa decom”. “Žene nisu za sve poslove, ne treba da rade u vojsci, policiji, da se bave politikom…”, “Preuveličavaju se brojke o seksualnom uznemiravanju žena da bi se stvorila antimuška psihoza” – neke su od šovinističkih izjava Đorđevića na predavanju. Drugi organizator skupa podrške Nediću, “Srbska akcija – podvig i borba”, na svom sajtu promoviše ekstremne ideje i prikuplja potpise za podizanje spomenika Nediću.

Veličanje monstruoznih režima

– Srbija je u potpunom moralnom rasulu. Tamo gde elektronski mediji po čitav dan, od jutra do večeri, emituju takozvane rijalitije, u kojima dominiraju čista pornografija i prostakluk, gde su sportski stadioni postali mesta govora mržnje i otvorenog nasilja, gde su pokrovitelji pronacističkih grupa uticajne političke partije, gde je uveliko prisutna revizija istorije, nije čudo da na površinu isplivavaju mračne ideje veličanja najmonstruoznijih režima. To je slika našeg društva u kojem ne postoji javno mnjenje sposobno da beskompromisno reaguje na ove pojave, kaže poznati srpski književnik za „Blic“ i dodaje:

– Očevidno policija nema instrukcije da reaguje na otvoreno veličanje i podržavanje fašizma. Zašto je tako, pitajte one koji rukovode policijom, pitajte čelnike vlasti. A da je velika sramota, jeste. Postupak rehabilitacije Nedića se uklapa u opštu, dosta mračnu sliku našeg sveukupnog stanja. Nedić i njegova vlada bili su kolaboracionisti najgore vrste, pružali su svu logistiku nacistima u “konačnom rešenju jevrejskog pitanja”, proganjanju i hvatanju Jevreja, Roma, ali i Srba koji su se borili protiv okupatora.

Nemačka – momentalno hapšenje zbog pozdrava

U svim civilizovanim zemljama na Zapadu, a naročito u “kolevci nacizma” Nemačkoj, strogo se kažnjava svako isticanje nacističkih simbola.

Tako je prošle godine nemačka policija uhapsila dvoje kineskih turista zbog zabranjenog pozdrava “Hajl Hitler” ispred zgrade Rajhstaga u kojoj se nalazi nemački parlament. Pušteni su uz kauciju od po 500 evra, a očekuju ih tužbe zbog kojih je zaprećena kazna i do tri godine zatvora.

Srbija – dozvoljen nacizam na utakmicama

Nacističke poruke u Srbiji se mogu čuti i videti i na sportskim mečevima pa su tako navijači Crvene zvezde na košarkaškoj utakmici sa Olimpijakosom istakli transparent “Šiptar, Hrvat i Balija, nisu moja bratija” i pevali “Omiću, odlazi” slovenačkom centru Alenu Omiću samo zbog njegovog bosanskohercegovačkog porekla.

S druge strane, Borusija Dortmund je zabranila svom navijaču da prisustvuje utakmicama u naredne četiri godine zbog toga što je na meču sa Štutgartom podigao ruku za nacistički pozdrav.

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...

U Srbiji za 13 godina ubijeno 406 žena i devojčica

U Srbiji, bez teritorije Kosova i Metohije, u proteklih 13 godina u partnersko-porodičnim ili seksualnim odnosima ubijeno je 406 žena I devojčica, pokazuje istraživanje ...

Dan romskog otpora – 80 godina od ustanka Roma u zloglasnom Aušvicu

Dan romskog otpora, 16. maj, svi Romi sveta obeležavaju kao podsetnik na herojski podvig 6.000 svojih sunarodnika, koji su se pre tačno osam decenija,...