HomeVestiUPOZORENJE Apel zbog novih ubistava žena u porodičnom nasilju

UPOZORENJE Apel zbog novih ubistava žena u porodičnom nasilju

Izvor: Blic

Tim SOS telefona Vranje i Mreža Žene protiv nasilja upozoravaju danas na niz novih ubistava žena u porodično-partnerskom nasilju koji je obeležio prethodne dane u Srbiji ističući da će taj niz ostati ovako dug sve dok se ne bude reagovalo i bude „žmurilo“ na nasilje.
„Dok god se prijave nasilja prema ženama budu „gubile u sistemu institucija nadležnih za zaštitu od njega i dok god odgovor bude ‘žmurenje’ na nasilje, negiranje i odbijanje da se ono evidentira i procesuira, niz ubistava žena će ostati ovako dug. Reagujte dok ne bude kasno“, pozvale su te organizacije.
One ističu da se još jednom ljute i tužne, obraćaju javnosti navodeći najnovije slučajeve ubistava žena u porodičnom nasilju.
U Doroslovu je F. N. (52) usmrtio maćehu E. Š. (78 ), a polusestru R.Š. (43 god) je teško ranio.
U blizini mesta Turija kod Bujanovca G. P. (24) pištoljem je ubio suprugu J. P. (21), njenu majku D. I. (44) i ranio svoju jednogodišnju ćerku, i dalje je u bekstvu.
U Tutinu je M. S. (28) pokušao je da ubije vanbračnu nevenčanu suprugu N. N. s više uboda nožem.
Za sve ove slučajeve zajedničko je to što se, na osnovu informacija iz medija, navodno nijedna žena prethodno nije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć, ukazano je u saopštenju.
Poslednje u nizu je ubistvo M. R. (55) koju je s više uboda nožem u Apatinu usmrtio bivši suprug M. O. (67).
Dok mediji s jedne strane prenose izjave osoba bliskih ubijenoj ženi da je slučaj bio prijavljivan policiji, s druge strane direktor CSR Apatin navodi da ovu porodicu nemaju na evidenciji, „niti je policija takvu prijavu imala i kao takvu je po uobičajenoj praksi dostavila centru za socijalni rad“.

U saopštenju dve organizacije navode da njihovo iskustvo govori da čak ni zvanične prijave nasilja nisu garant toga da će ono biti zvanično evidentirano i da zato postaje jasno zašto institucije navode da nisu imale saznanja.
„Imajući u vidu da su ova ubistva počinjena u malim lokalnim sredinama gde se uglavnom zna za „porodične probleme“, kao i da se iz medija može saznati da okolina žrtava svedoči o dugotrajnom nasilju koje je prethodilo ubistvima, pitanje je da li institucije zaista nisu imale saznanja o prethodnom nasilju ili nisu htele da ih imaju“, ukazuje se u saopštenju.
O prećutkivanju nasilja prema ženama unutar „institucija“ i nekoordinisanosti u odgovoru na njega, svedoče i podaci iz istraživanja SOS telefona Vranje za period 2014-2016. godine u opštinama Pčinjskog okruga, navodi s eu saopštenju.
Orgnaizacije ističu da ovi podaci pokazuju da postoji ogromna razlika između broja slučajeva prijavljenih policiji i onih koji su prijavljeni centrima za socijalni rad.
„Ostaje otvoreno pitanje gde „gubimo“ prijave nasilja prema ženama kada je po Protokolu za postupanje u ovim slučajevima policija obavezna da obavesti nadležni CSR, a on da pruži pomoć i evidentira nasilje“, zapitale su organizacije za borbu protiv porodičnog nasilja.

Održana godišnja Skupština mreže Ujedinjene Romkinje protiv nasilja

Godišnja Skupština Mreže Ujedinjene Romkinje Protiv Nasilja održana je 20.03.2023. godine u hotelu Palace u Beogradu. Na Skupštini je učestvovalo 16 predstavnica udruženja, članica...

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...