HomeŽenska solidarnostSolidarnost je važna!

Solidarnost je važna!

29. novembar je Međunarodni dan braniteljki i branitelja ženskih ljudskih prava, proglašen 2013. godine rezolucijom Ujednjenih nacija[1], kako bi se prepoznali izazovi i napori sa kojima se suočavaju aktivistkinje i aktivisti koji širom sveta aktivno rade na poboljšanju položaja žena.

Mi, dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, susrećemo se sa nedostupnošću javnih prostora za realizaciju događaja, ignorisanjem naših predloga, inicijativa i poziva od onih kojima ih upućujemo. Zvaničnici nas ne pozivaju na sastanke, događaje i ne uključuju u javne rasprave. Pokušavaju da fingiraju učešće nevladinog sektora preko podobnih organizacija, odnosno takozvanih vladinih nevladinih. Ne finansiraju usluge koje pružamo ženama koje preživljavaju nasilje u porodici. Ne uvažavaju našu stručnost, znanje i iskustvo. Verbalno nas napadaju i optužuju po oprobanoj matrici iz 90-tih o tobožnjim stranim plaćenicama. Radikalne i ekstremističke grupe nam upućuju pretnje.

Mi, dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, svakodnevno se borimo sa mizoginijom, rodnim stereotipima, seksualnim nasiljem, pretnjama, neprihvatanjem, nipodaštavanjem naše uloge, našeg rada i našeg aktivizma. Meta napada nismo samo mi, već često i naše porodice i bliža okolina, ne bi li nas obeshrabrili od daljeg delovanja.

“Osnaženo civilno društvo ključna je komponenta demokratskog sistema”, kaže se u Izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija za 2018. i dodaje da organizacije civilnog društva i borci i borkinje za ljudska prava imaju najvažniju ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima, uprkos okruženju koje nije otvoreno za kritiku.

Uprkos okruženju koje nije otvoreno za kritiku, mi dolepotpisane braniteljke ženskih prava u Srbiji, danas, na naš dan, poručujemo da ćemo govoriti još glasnije, da ćemo biti na ulici još češće, da ćemo marširati i uzvikivati parole i slogane za mir i toleranciju, da ćemo se i dalje oblačiti u crno i u dugine boje i biti svih nacionalnosti, da ćemo prozivati institucije za nečinjenje i tražiti odgovornost za nepostupanje po zakonu i da ćemo pomagati jedne drugima i biti solidarne. Solidarnost među ženama je važna! Podržimo braniteljke ženskih ljudskih prava!

Udruženje žena Peščanik, Kruševac
SOS Ženski centar Novi Sad
Impuls, Tutin
Oaza sigurnosti, Kragujevac
Nezavisni ženski centar Dimitrovgrad
Žene za mir, Leskovac
Osvit, Niš
Autonomni ženski centar, Beograd
IZ KRUGA – VOJVODINA, Organizacija za podršku ženama s invaliditetom
Romani cikna, Kruševac
Damad, Novi Pazar
SOS Vlasotince
ASTRA, Organizacija protiv trgovine ljudima, Beograd
Odbor za ljudska prava Vranje, SOS telefon Vranje
Alternativni centar za devojke, Kruševac
Olivera Ilkić, braniteljka prava žena sa invaliditetom, Beograd
Ženski centar, Užice
Atina, Beograd
Romski centar za žene i decu Daje, Beograd
Centar za podršku ženama, Kikinda

Stop ubijanju žena!

Autonomni ženski centar i Žene u crnom iz Beograda uz podršku udruženja žena Anima iz Đulića (BiH) organizuju uličnu akciju, u crnini i ćutanju,...

16 dana aktivizma

Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je međunarodna kampanja koja je pokrenuta 1991. godine. Kampanja počinje 25. novembra – Međunarodnim danom borbe...

Rodno zasnovano nasilje nad Romkinjma

Beograd 25.11.2020- Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama, samo zato što su žene, ozbiljan je oblik kršenja ljudskih...