HomeRomska zajednicaRomi danasPredstaviljena knjia koju su napisali mladi Romi

Predstaviljena knjia koju su napisali mladi Romi

Knjiga u kojoj se prepliću fikcija, misterija, snovi i nadanja i koju čine nadahnute priče koje mlade Rome izmeštaju iz života u mahali, ali uz želju da se sačuva tradicionalni romski način života – fondacija GRUBB nedavno je predstavila u Dečjem kulturnom centru u Beogradu prenosi portal Južne vesti.

GRUBB Stories 4 je njihov pionirski poduhvat, a u organizaciji kažu da je knjiga nastala kao rezultat radionica kreativnog pisanja koje se godinama organizuje za romsku decu u Nišu i Beogradu navodi se na sajtu Južnih vesti.

U njoj su se našle nadahnute priče mladih, kažu u organizaciji, a knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački jezik.

Priče u ovoj knjizi imaju svoju izmaštanu, produženu realnost u kojoj svet ostaje bez boja, misteriozno se pojavljuju knjige praznih listova. U ovim pričama se luta, sanja, mašta, uči, nada. Otkrivaju se velike istine i sve imaju zajedničko ishodište u želji da budu zdravi i srećni sa svojim porodicama na okupu – dodaju u GRUBB-u.
Osim teksta u njoj su i ilustracija koje su nastale na radionici koju je polaznicima održala princeza Jelisaveta Karađorđević.

Knjiga je promovisana u Beogradu, uz muzičko-plesni program, a mladi su izveli popularne numere iz GRUBB mjuzikla i one koje su nastale na radionicama, a inspirisane su svakodnevnom borbom protiv predrasuda.
GRUBB mjuzikl su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici. Ova neobična ekipa predvođena je svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom. Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoji Holandiji, mjuzikl je doživeo veliki međunarodn iuspeh – poručuju.

Inače, GRUBB fondacija ima centre u Nišu i Beogradu i više od 10 godina podstiču redovno školovanje oko 500 dece kroz edukativne i umetničke programe, kao i da Romi budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe. Za to su nagrađeni od Evropske komisije u Briselu – za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.

Tekst preuzet sa portala Južne vesti

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/GRUBB-fondacija-predstavila-knjigu-koju-su-napisali-mladi-Romi.sr.html

DAN SEĆANJA NA ROME STRADALE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Foto: Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja. U Spomen – kompleksu „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva održana je centralna državna komemoracija povodom Međunarodnog dana...

Godinu dana bez osnovnih prava

Praxis predstavio slučaj jednogodišnje Jovane Tekst Praxisa prenosimo u celoisti. Iako ratifikovane međunarodne konvencije, Ustav i Porodični zakon propisuju da svako dete mora biti upisano...

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocide nad Romima.

Možemo li nešto naučiti iz zločina koji je učinjen nad nama? Mnogi Romi, obični ljudi ne znaju zašto se poslednih godina obeležava 2. avgust kao...