PROBUĐENI DJANGO

Jazz gitarist Jean-Baptiste „Django“ Reinhardt rođen je u Belgiji 23. siječnja 1910. godine, a umro 16. svibnja 1953. Podrijetlom je Rom te je odrastao u romskom naselju u blizini Pariza, gdje je najviše djelovao. Taj romsko-belgijski gitarist i skladatelj zaslužan je za popularizaciju gypsy jazz-a, kao i osmišljavanje tog glazbenog stila, zajedno s nekoliko drugih romskih glazbenika. Reinhardtov nadimak „Django“ na romskom jeziku znači probuđen.

Ovaj poznati svjetskih glazbenik je pokrenuo jedan novi smjer u glazbi. Njegova glazba oduvijek je izazivala veliku pažnju i pozornost zbog toga što je donosila interpretacije koje su sadržavale jazz, bebop romske korijene.

Jazz je glazbeni stil nastao početkom 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama, te se drži za jedini autohtono američki žanr. Tijekom XX. stoljeća prošao kroz mnoge promjene. Najprije se svirao u barovima i bordelima u predgrađima New Orleansa i drugih gradova. Dugo je bio plesna glazba koju su osuđivali zbog isticanja erotičnosti. Od četrdesetih godina nastaju novi stilovi namijenjeni slušanju. Danas se jazz sluša u koncertnim dvoranama, jazz klubovima, ali i uči na jazz akademijama. Jazz nije više glazba za masovnu publiku, već glazba za uži krug slušatelja, za profinjenu manjinu.

Bebop ili samo bop je jedna od inačica jazz glazbe, koju karakterizira brzi ritam i improvizacija na osnovi harmonijske strukture skladbe, a ne na melodijskoj liniji. Početci bebopa vežu se uz početak drugog svjetskog rata, ranih 1940-ih. Najpoznatiji jazz glazbenici bebopa bili su: saksofonist Charlie Parker, trubač Dizzy Gillespie i pijanist Thelonious Monk.

Django je naučio svirati gitaru u vrlo ranoj dobi, a najveći dio svoje mladosti proveo u romskim kampovima blizu Pariza. Godine 1928. Reinhardt je ozlijeđen u požaru koji je zahvatio njegovu karavanu. Pretrpio je opekline na većem dijelu tijela. Desna noga ostala mu je paralizirana te je trajno izgubio uporabu dva prsta na lijevoj ruci. Naredne dvije godine proveo je bez sviranja, glazbe i uporabe lijeve ruke. No nakon toga Django je svoj nedostatak pretvorio u dar te je svoje obožavatelje još više fascinirao svojim neobičnim načinom sviranja.

Tijekom vremena, Reinhardt je naučio kako ponovno svirati kao ranije. To je za njega bio vrlo spor, bolan proces, ali je osmislio inovativni stil sviranja gitare. S dva prsta i palcem, Reinhardt je rukovao svojim instrumentom vrlo brzo i okretno. Vratio se u punom sjaju 1930. svirajući po noćnim klubovima u svom Parizu.

Do sredine 1930-ih, Reinhardt je udružio snage s violinistom Stéphane Grappelijem te formirao peteročlani sastav „Quintette du Hot Club de France“. Njihova grupa je uključivala Reinhardtovog brata Josepha i druge, kao što su Roger Chaput na gitari i Louis Vola na kontrabasu.Ova petorka postala je prvi veliki europski jazz bend. Neki od ranih snimaka benda uključivali su obrade američkih pjesama poput „Dinah“ i „Lady Be Good“.

Drugi svjetski rat je proveo u okupiranoj Francuskoj. Tijekom ratnih godina vodio je kvintet s klarinistom Hubertom Rostaingom koji je zamijenio Grappellija. Nakon završetka Drugog svjetskog rata Reinhardt je uzeo električnu gitaru i otišao na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama kao solist s Dukeom Ellingtonom, ali ta turneja nije prošla najuspješnije.

Duke Ellington je rođen 29. travnja 1899, u Washingtonu, DC. Karijera ovog vrlo značajnog jazz glazbenika trajala je više od pola stoljeća tijekom kojega je sastavljeno tisuće pjesama za kazalište i film, kao i suvremenih pjesama. Stvorio je jedan od najosebujnijih ansambl zvukova u zapadnoj („Western“) glazbi i nastavio svirati ono što on naziva „American Music“ do malo prije svoje smrti 1974.

Reinhardt nije imao formalno glazbeno obrazovanje. Bio je uglavnom samouk i nikad nije naučio kako pisati ili čitati glazbu. Morao je ovisiti o drugima kako bi mogao pisati skladbe. Godine 1950. povukao se u mjesto Samois-sur-Seine. Snimao je i svirao povremeno sve do svoje smrti. Umro je 16. svibnja 1953. u Fontainebleau u Francuskoj od moždanog udara.

DAN SEĆANJA NA ROME STRADALE U DRUGOM SVETSKOM RATU

Foto: Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja. U Spomen – kompleksu „Stratište“ u Jabuci kod Pančeva održana je centralna državna komemoracija povodom Međunarodnog dana...

Godinu dana bez osnovnih prava

Praxis predstavio slučaj jednogodišnje Jovane Tekst Praxisa prenosimo u celoisti. Iako ratifikovane međunarodne konvencije, Ustav i Porodični zakon propisuju da svako dete mora biti upisano...

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocide nad Romima.

Možemo li nešto naučiti iz zločina koji je učinjen nad nama? Mnogi Romi, obični ljudi ne znaju zašto se poslednih godina obeležava 2. avgust kao...