HomeVesti12 romskih porodica dobilo ključeve od novih stanova

12 romskih porodica dobilo ključeve od novih stanova

Foto: Ministartvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, uručili su ključeve socijalnih stanova za 12 romskih porodica u Prokuplju, saopštilo je to ministartvo.

Kako navode ministarka je tom prilikom poželela sreću svim porodicama i izjavila da su u prethodne dve godine zajedno sa EU napravljeni stanovi za više od 200 porodica, odnosno hiljade Roma i Romkinja su rešile svoje stambeno pitanje.

“Važno je i ono što ćemo raditi dalje. Zahvaljujem gradonačelniku koji se odazvao pozivu da kuće opremimo zajedno. Nastavljamo i sa novim projektom iz nove IPA, vrednim oko 60 miliona evra, od toga 20 miliona evra opredeljeno je za socijalno stanovanje, ne samo za Rome, već i žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, mlade parove”, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ona je rekla da je važno da učinimo da uslovi života budu jednaki za sve.

“Svi smo jednaki i razlike među nama nema, ali u realnom životu to često nije tako i ima mnogo problema koje pokušavamo da rešimo. Povećali smo broj romske dece i studenata koji se školuju, smanjili smrtnost romske dece. Nastavićemo da gradimo nove kuće i stanove, ali i da se više uključimo u borbu protiv stereotipa koji postoje prema Romima i Romkinjama“, rekla je Mihajlovićeva. 

Sem Fabrici čestitao je svim porodicama koje će danas započeti novi život u stanovima koje su dobili, rekavši šta su četiri glavne tačke ovog projekta.

“Prvo je inkluzija, s ciljem da romsku zajednicu kao najveću etničku manjinu i najviše diskriminisanu uključimo u društvo. Potom borba sa fundamentalnim problemima Roma, a to su stanovanje, obrazovanje i zaposlenje. Danas smo im obezbedili krov nad glavom. Treća stvar je održivost, a poslednja partnerstvo, koje sa Srbijom imamo godinama unazad i posebna zahvalnost potpredsednici Mihajlović na tome. Iz EU smo investirali 30 miliona evra bespovratnih sredstava za inkluziju Roma”, rekao je Fabrici.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović zahvalio je potpredsednici Vlade i ambasadoru EU na razumevanju za rimsku zajednicu i pomoć koju su omogućili.

“Izmenili smo plan detaljne regulacije sa namerom da se neformalno romsko naselje pretvori u uređeno, legalizovano naselje. Veliki i važan projekat zahvaljujući kojem će 68 ljudi biti smešteno u ovih 12 kuća, od toga 45 dece. Čestitam svima na useljenju, a mi kao grad ćemo sa lokalnim preduzetnicima pomoći da se kuće opreme”, rekao je on.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, izjavio je da mu je drago što će 45 mališana naći svoj dom u ovim kućama.

“Veliki dan za romsku zajednicu u Prokuplju. Ove kuće znak su snažne posvećenosti Srbije, na čelu sa predsednikom Republike, u procesu integracije Roma i unapređenja njihovog položaja, socijalna politika koju Vlada Srbije i vodi. Mi smo građani Srbije, ali i Evrope, i verujem da će se podrška EU Romima nastaviti i u daljem periodu kada je inkluzija naše zajednice u pitanju”, rekao je Nakić.

Zamenik rukovodioca tima za uspostavljanje „Amber alert sistema“: „Očekujem da zaživi i pre 1. novembra“

Andrić je rekao da su do sada definisana dva kriterijuma koja će biti opredeljujuća za aktiviranje Amber alert sistema i da je sada na...

Održan peti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

Dana 10. i 11. maja 2023.godine u hotelu Palace u Beogradu, održani su treninzi za vršnjačke edukatore u okviru Equality projekta. Na treningu su učestvovali...

Održan četvrti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

08.05. i 09.05.2023. održan je četvrti trening za vršnjačke edukatore u okviru projekta koji je podržan od strane Equality Fund. Dana 08. i 09. maja...