HomeUncategorized @srMihjalović: Najvažniji posao briga o građanima, posebno o Romima

Mihjalović: Najvažniji posao briga o građanima, posebno o Romima

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem, i gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem romsko naselje u tom gradu i najavila je i da će kroz program koji realizujemo sa EU biti izgrađeni stanovi za ovo romsko naselje u kojem živi 30 dece saopštilo je to ministarstvo. .

Ona je istakla da je najvažniji posao svih da vodimo računa o svim građanima i građankama Srbije da žive bolje, a naročito o Romima i Romkinjama, kooja je posebno osetljiva grupa.

„Ako smo zajedno u tom poslu – država, lokalna samouprava, uz podršku EU i NVO sektora, onda ćemo brže rešiti probleme. I moj poziv Romima i Romkinjama je da se ne ustručavaju, da traže da rade, da se obrate gradonačelniku i da ne dozvole da ih ubede da su drugačiji i da nemaju nikakva prava. A mi ćemo se potruditi da uslovi života budu bolji – da deca mirno idu u školu, da roditelji imaju posao”, rekla je Mihajlović.

Sem Fabrici podsetio je da je romska zajednica najveća manjinska zajednica u Evropi, ali nažalost najranjivija i najviše diskriminisana, te da u saradnji sa državom i lokalnom samoupravom mogu da se naprave pomaci.

“Sa svojim timom gledam kako da vam učinimo život boljim. Socijalna uključenost znači brojne barijere u pogledu obrazovanja, zaposlenja i stanovanja. Ako uspemo da ih srušimo – da deci omogućimo pristup obrazovanju, roditeljima poslove i porodicama dom, onda smo uspeli. Za ove aktivnosti smo donirali 30 miliona evra Srbiji i napredak je napravljen – više je romske dece u školama, više Roma i Romkinja ima krov nad glavom i obezbeđena dokumenta”, rekao je Fabrici, i dodao da su u aprilu romskoj zajednici u Valjevu obezbeđeni paketi za lakši život u epidemiji.

Lazar Gojković, novi gradonačelnik Valjeva, zahvalio je potpredsednici Vlade i ambasadoru Fabriciju na svoj dosadašnjoj pomoći, rekavši da će Valjevo uzeti učešće u svim aktivnostima koje za cilj imaju socijalnu inkluziju, a posebno obrazovanje i zapošljavanje.

Dragan Gračanin, direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja u Valjevu, rekao je da bez nacionalne podrške, lokalne vlasti i partnera iz EU kao najvećeg donatora, stvari ne mogu biti bolje.

“U epidemiji korona virusa mnogo smo toga naučili. Počeli smo da mapiramo zdravstvene rizike i da ih adresiramo tamo gde se i rešavaju. Imamo 60 koordinatora širom Srbije. Na mnoge naše inicijative je odgovoreno – naselja su snabdevena vodom, mnoga povezana na električnu energiju. Imamo podršku na nacionalnom nivou, od potpredsednice Mihajlović i evropskih partnera, ali moramo da počnemo od sebe i svog dvorišta”, rekao je Gračanin.

Održan sastanak sa predstavnicima Gradske Uprave Beograd

Naša organizacija Romski centar za žene i decu Daje u sklopu Romske ženske mreže sastala se sa predstavnicima Gradske Uprave Beograda i nadležnim instistitucijama...

Održana radionica „Kako da zavolim sebe“

Radionica koja je održana nedavno u Beogradu okupila je stare, dugogodišnje korisnice kao i nove korisnice iz različitih gradova. Neke od učesnica radionice su...

Održana radionica pravno-psihološke klinike u Mladenovcu

Radionica je održana 15.03.2023. u selu Jagnjilo, opština Mladenovac. Namenjena je ženama koje nisu mogle da dođu na radionicu koja se održavala u našem...