HomeUncategorized @srČlanice prvog ženskog romskog sastava ,,Pretty loud" kroz muziku...

Članice prvog ženskog romskog sastava ,,Pretty loud" kroz muziku progovaraju o svim onim temama od značaja za društvo, koje se drugi nisu usudili da pokrenu

Prenosimo intervju iz studija City Smart radija gde su ugostili Zlatu Marinković i Anastasiju Amzić, članice benda iz Niša. One su, samo za slušaoce ovog radija, otpevale refren nove pesme i poslale snažnu poruku mladima o značaju obrazovanja i rada na sebi.

Bend je nastao pre sedam godina, a njegove članice progovorile su o romskoj  kulturi, ranim dečjim brakovima, obrazovanju, ravnopravnosti. Članice benda imaju između 14 i 27 godina. Tekstove na romskom, srpskom i engleskom kao  i muziku pišu same i uz pomoć mentora. Cilj  im je da razbiju predrasude koje postoje u društvu o romskoj zajednici.

,,Želele smo da podignemo svest u društvu i promenimo sliku o Romima, a to činimo kroz muziku. Da pošaljemo poruku da Romi nisu lažovi i kradljivci kako nas predstavljaju, već da u našoj zajednici ima obrazovanih i talentovanih”, kazala je Zlata Marinković. Poruku su poslale kroz rep i hop – hop, jer je to ritam koji mladi vole i odlično se uklapa sa romskim tradicionalnim melosom, objašnjavaju.

Sagovornice su kazale da  inspiraciju za tekstove pronalaze u sredini u kojoj žive. ,,Pišemo o temama koje su nama bliske, koje su važne i o kojima treba više razgovarati. Bile smo svedoci brojnih slučajeva ranih brakova. Napisale smo pesmu ,,Samanta” koju smo posvetile devojci iz naše zajednice, nju su roditelji udali rano, protiv njene volje, kazala je Anastasija Amzić. Sagovornice kažu da rani brakovi deo tradicije, koja se poslednjih godina menja.

Ističu da žele da pošalju poruku svim devojkama koje se udaju mlade da je divno imati porodicu, ali bi sa tim trebalo sačekati neke zrelije godine. ,,Lepo je imati simpatiju, zaljubiti se, a za brak je itekako rano”, ističe Anastasija.  Zlata dodaje da je važno da mlade devojke shvate značaj obrazovanja i ulaganja u sebe. ,,Mene su roditelji učili da ne zavisim od drugih”, kazala je.

Devojke su ispričale da imaju veliku podršku porodice, ali i svoje zajednice. Često im se dešava da im devojčice kažu da žele da budu poput njih. To ih veoma raduje, jer kako kažu usudile su se da podignu glas zarad novih generacija koje će tek doći.

Nedavno su članice benda Pretty loud nastupile u Londonu, na festivalu ,,Žene sveta”. Tom prilikom ih je ugostio BBC radio, a kako kažu publika je bila oduševljena. ,,Iako nisu mogli da razumeju jezik, razumeli su muziku. Jer muzika jeste univerzalni jezik koji nas spaja”, objašnjavaju.  Povodom dana žena dobile su značajno priznanje BeFem-a feminističkog kulturnog centra, koji je prepoznao i podržao njihovu borbu za jednaka prava, ne samo žena već svih ljudi.

Otkrile su nam da spremaju novu pesmu koja je napisana na romskom jeziku. Pesma se zove ,,Nemam dva života.” Govori o devojci koja sanja velike snove i ne želi da život potroši uzalud. Nakon što su sa nama podelile svove snove, devojke su iz sveg glasa zapevale i pozvale mlade da slede svoje snove i nikada ne odustaju. Zlata nam je kazala da jednog dana sebe vidi na sceni kako peva, pleše i glimi. Iako se školuje za medicinskog radnika, muzika je njena primarna ljubav. Dok Anastasija sebe vidi kao umeticu. Ona će od jeseni će biti brucoš Umetničkog fakulteta u Nišu.

Bend ,,Pretty Loud” postoji od 2014. godine, kao deo GRUBB fondacije, koja  pomaže deci iz romske zajednice u Nišu i Beogradu da lakše savladaju gradivo u školi. Zahvaljujući  podršci koju su dobile dvanaest devojkaka krenulo je da jasno „diže glas“ za sve romske devojčice.

Za originalnu objavu kliknite na link.

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...