HomeVestiDan sećanja na žrtve holokausta

Dan sećanja na žrtve holokausta

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, a na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti „Staro sajmište“ biće položeni venci.

Taj dan je državni praznik u Srbiji, a posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u znak sećanja na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

Koncentracioni logor „Jasenovac“ jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Osim logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom Sajmištu čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

„U Jasenovcu do 22. aprila 1945. godine, kada je došlo do proboja ostalo svega 1.220 logoraša. Od preostalih 1.073, proboj je izvršilo 600, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 zatočenika u Kožari. Iz Ciglane proboj je preživelo 118, a iz Kožare 11 logoraša. Ustaše su prvo prišle likvidaciji ženskog logora. Poslednja grupa od 80-ak žena ubijena je dan ranije“, navodi Savez Srba u regionu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i generalni sekretar predsednika Srbije Suzana Paunović položile su danas, povodom obeleževanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa Staro sajmište.

Vence su položili predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i predstavnici diplomatskog kora, kao i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, udruženja i građani.

Mladi iz dijaspore se uključili u obeležavanje Dana sećanja

Organizacija Teslin narod i Mladi Tesline Naučne Fondacije (TNF) iz dijaspore organizovaće danas na Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtva fašizma online konferenciju o ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Skup „Jasenovac i naša kultura sećanja“ na kojoj će govoriti mladi iz Srbi iz Švedske, Kanade, Amerike ali iz matice biće prilika da se čuju razmišljanja mladih u dijaspori o genocidu nad Srbima u Jasenovcu, ali i drugim logorima u NDH tokom Drugog svetskog rata, rekao je za Tanjug osnivač TNF iz Filadelfije Nikola Lončar.

„Mladi Srbi dijaspore će preneti sećanja svojih predaka o stradanjima Srba. Oni se bore da se ti stravični zločini nad srpskim narodom nikada ne zaborave. Boriće se za pravdu i istinu, trudiće se da ispričaju celom svetu da se u jednoj malenoj zemlji dogodio strašan zločin prema stotinama hiljada ljudi srpskog naroda, a o kome se na žalost, vrlo malo zna i pred kojima zapadna javnost često zatvara oči“, naveo je Lončar.

Konferenciju će voditi Julijana Pandurević iz Kanade koja je organizovala veliku akciju za potpisivanje peticije o Jasenovcu u vezi sa projekcijom filma „Dara iz Jasenovca“ i nedobronamernom kritikom u „Los Anđeles Tajmsu“ koju je do sada potpisalo više od 35.000 ljudi.

Prema rečima Lončara, Pendurević želi da sa svetom podeli neverovatnu i hrabru priču o Srbima koja je tim više upečatljiva jer su mnogi članovi njene porodice ubijeni u NDH.

Cilj konferencije prema navodima osnivača TNF Nikola Lončara je da se nikada ne zaboravi ni činjenica da su ustaše 1941. najavile da će trećina Srba biti prekrštena, trećina proterana a trećina ubijena.

Prema rečima Lončara jedan od učesnika skupa biće i mladi Aleksandar Ðuričić, predsednik srpsko-američke liderske konferencije čija je porodica, na neki način, prošli strahote ustaštva i Jasenovca, a deda mu je preživeo logor i dan danas je živ.

Konferencija će se održati 22. aprila, na dan kada je koncentracioni logor Jasenovac neoficijelno zatvoren, i na dan kada je u Srbiji nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma, a, kako kaže Lončar, „pristigle generacije mladi progrnanih iz RH godina žele svetu prikazati istinu i ova konferencija je samo jedna iz serije konferencija.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...