HomeUncategorized @srProblem napuštenih životinja

Problem napuštenih životinja

Prenosimo saopštenje udruženja koja se bave zaštitom prava životinja

Ovim putem  se obraćamo javnosti  a povodom  zverskog zlostavljanja i masakra napuštenih životinja.

Republika Srbija ima problem koji  nadležne institucije godinama ne rešavaju a to je problem napuštenih životinja.

Republika Srbija ima dobar Zakon o dobrobiti životinja, i Zakon o veterinarstvu , doneti uz saradnju sa organizacijima civilnog društva, a  čijom primenom   bi se na human i održiv način rešio problemnapuštenih životinja.

Međutim  institucije Republike Srbije otvoreno odbijaju da primene ove dobre  Zakone i da postupaju po njima , i omogućavaju  pre svega nelegalan rad privatnim firmama koje se bave zlostavljanjem i ubijanjem životinja i koje zgrću ogroman novac na taj način.

Konkretan primer je jedna privatna firma ( Preduzetnička radnja Avenija MB)  koja mimo svih zakonskih propisa  skuplja pse sa teritorije preko 50 opština u Srbiji za šta dobija ogroman novac, iako zakon dopušta da  obavljaju delatnost samo na teritoriji opštine gde imaju objekat. Bahatost vlasnika tih  nelegalnih sinterskih firmi  je tolika da ni policija ni veterinarska inspkecija ne žele i ne  mogu da vrse kontrolu  poslovanja, preti im se, i fizički se napadaju aktivisti koji su mirno protestvovali ispred  objekta za mu enje životinja , a da se ne preduzimaju bilo kakve mere protiv njih. 

Oni i dalje mimo svih zakonskih propisa skupljaju na hiljade  napuštenih pasa zlostavljaju ih i ubijaju kako bi povećali svoj profit.

Pored ovog jednog primera nelegalnog rada  privatne šinterske firme , tu su još i prihvatilišta koje jeste otvorila jedinica lokalne samouprave radi smeštaja napuštenih životinja ali u kojima se životinje zlostaljaju na najgore moguće načine , nemaju hrane , jedu jedni druge i umiru od gladi i bolesti,  onemogućen je pristup aktivistima , i kontrola od strane veterinarske  nspkecije , koja i ako se obavi , rezultat je isti: nastavljaju da rade.

Hiljade pasa i mačaka , neželjenih ljubimaca skončava u najgorim mukama , gušeći se po 50 u prikolicama za prevoz u kojima je dozvoljen smeštaj 2 psa ,  jedući jedne drugi zbog  gladi,  ili bivaju ubijeni na najgori način kako bi se smanjili troškovi poslovanja nelegalnih privatnih šinteraja i povećala zarada. A sve se to plaća novcem građana poreskih obveznika a problem napuštenih životinja se suštinski ne rešava.

Što je najveća ironija u celoj situaciji je da je Republika Srbija – Uprava za Veterinu  dobila  1.378.145 Eura donacije za sprovodjenje projekta koji za cilj ima unapređenje dobrobiti životinja  i to poboljšanje standarda doborobiti životinja u skladu sa zakonodavstvcom E , unapređenje kapaciteta za odgovarajuće zbrinjavanje nhapuštenih pasa i pojačanje administrativnih i struktrurnih kapaciteta za dobrobit životinja, a vreme impementacije  je od juna 2019 do juna 2021 godine. 

Od juna 2019. godine do juna 2021. godine za primljeni novac, intitucije Republike Srbije  nisu uradile ništa po tom pitanj, a što se vidi iz toga da većina jedinica lokalnih samouprava nema ni donet Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačakanema sagrađena prihvatilišta a ogroman novac daju nelegalnim sinterskim firmama koji rade nepoštujući propise Republike Srbije  a protiv kojih su podnete stotine prijava zbog zlostavljanja i ubijanja životinja  i nelegalnog rada  po kojima se takođe nije  postupalo, veterinarska inspkecija ne sme i neće  da uđe u objekat te  firme da izvrši kontrolu, Ministarstvo unutrašnjih poslova ne privodi odgovorne za  fizički napad na aktiviste,a nadleno tužilaštvo ne postupa po prijavama za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja. Sve je to potvrđeno u  poseb nom izveštaju Zaštitnika građana sačinjenom nakon mnogobrojnih prijava organizacija civilnog društva i date su preporuke koje niko od nadležnih insitucija nije ispoštovao ni do danas.

Organizacije civilnog društva godinama nude saradnju nadležnim institucijama u cilju rešavanje gore nabrojanih problema , međutim suštinske saradnje nema Institucije u Republici Srbiji su poražene.

Zbog toga želimo da upoznamo javnost sa time da nadležni organi umesto da u saradnjii sa organizacijama civilnog društva na održiv i human način rešavaju problem napuštenih životinja , dozvoljavaju da ovaj problem eskalira radi uvećanja profita privatnih firmi koji nelegalno obavljaju delatnost, plaćenu novcem poreskih obveznika – nas građana.

Udruženja koja su potpisala saopštenje:

Udruženje Građana Alfa, Beograd, Ljermontova 6, zastupnik Jovana Mitrović,Nada za životinje Riska, Milja Krivokuća, Udriženje Pomoć životinjama – Help Animals Srbija – Zlata Korjenić, Udruženje ljubitelja životinja i prirode „Zeleme Šape“, Tomaševac, Aleksandra Radojčić, Udruženje za zaštitu životinja „Prijatelj“ Ub Zastupnik Suzana Gojković, Udruženje za zaštitu životinja i prirode LESI Bač predsednica Milica Pinter, Link plus, Beograd Nataša Vukmirović , Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac „ORPAK“, predsednica Lela Bucek, Dzz Pseća sreća Niška banja Zastupnik Milan Cvetković, Fondacija Sasha s shelter Niš Zastupnik Saša Pešić, Koalicija za život NVO Raščanin Mirjana, Drustvo Ljubitelja macaka/Azil za macke Zenka Beograd zastupnik: Ljubica Landeka, UG Aranđelovčani i Aranđelovčanke Zastupnik Ivan R Ivanovic, Udruženje ZOO Planet Niš Zastupnik: Dusan Stojanovic, Solidarno za životinje i prirodu, Beograd Aleksandra Dudić, Udruzenje za prava i zastitu zivotinja MIA BEOGRAD Predstavnik, Jelena Zaric, Udruženje za zaštitu životinja i prirode Najbolji prijatelj, Vranje Zastupnica Rosa Drmonjić, Udruzenje za zastitu zivotinja Sumadijskog regiona „Crvena sapa“, Kragujevac,  Zakonski zastupnik- Radmila Filipovic

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...