HomeVestiRuskinja i samohrana majka u Beogradu o nasilju koje...

Ruskinja i samohrana majka u Beogradu o nasilju koje je preživela i koje ne prestaje

Katarina Kartašova ima 24 godine, dolazi iz Rusije, živi u Srbiji, samohrana je majka, studentkinja Pravnog i Filozofskog fakulteta i žrtva porodičnog nasilja koja se nasilnika oslobodila i sada otvoreno govori o tome, ali i brojnim drugim važnim temama.

Njen manir je provokativan, a pogađa pravo u metu. Teme koje bira uglavnom su one o kojima se ćuti. Katarina na svom Instagram profilu uglavnom pokriva teme iz sopstvenog iskustva. Najbolnija je svakako preživljeno nasilje koje je doživljavala i za vreme trudnoće.

U žižu javnosti dospela je upravo kada je skupila hrabrosti da o nasilju otvoreno govori.

Katarina svedoči da je pretučena u osmom mesecu trudnoće. Nije to bio prvi put, ali te batine bile su toliko strašne da se umešala čak i porodica njenog bivšeg partnera, pa su pozvali policiju.

Katarina otvoreno piše i o događajima koji su prethodili svemu tome.

25. 1. 2018. Dobro se sećam datuma jer je tog dana trebalo da otputujemo u Rusiju zauvek. Da, zauvek. Bivši me je ubedio da treba pod hitno da se preselimo u Rusiju kod mojih bake i deke i da se tamo venčamo. Pogađate, nas•lje je već postalo redovno.

Meni se ta ideja UOPŠTE nije dopadala, ali me je on ubeđivao da će tamo biti bolje, da je bolje da se tamo venčamo i da će tamo biti mnogo bolje za naše dete – već smo ga planirali i pokušavali (već sam rekla da će svako “kAko sI prAvILa dEte s nAsiLnikOm” i “LažE kur*A kO bi pRavio dEte da je BiJu” – biti blokiran). Meni se ta ideja nije dopadala i želela sam na sve načine da je izbegnem.

U ovom postu vam će se mnogo toga učiniti nelogičnim, da nešto “ne štima”, sigurno će biti i onih debilnih komentara gledaoca horora “PA ŠTO JEDNOSTAVNO NIJE URADILA TO I TO”. Ali kada si pod konstantnim stresom i u večitom nas•lju i strahu, tvoj mozak funkcioniše jednostavno drugačije.

Pokušala sam da kažem da ne mogu da napustim faks – “ima fakulteta i tamo sredićemo to sve”. Zapravo na fakultet nisam kročila otkako sam se preselila kod njega prvog decembra 2017. Čudo božje kako tu godinu nisam obnovila.

Baki i Deki sam rekla da ćemo MOŽDA doći ako uspem sve da završim na fakultetu (na koji nisam išla već mesec dana i nisam ni planirala da izađem u januaru na ispite)

Želela sam po svaku cenu da ih zaštitim od prizora gde mene, njihovu mezimicu, smisao njihovog života neko bije. To mi je bio najveći strah. Naravno on mi je obećavao da se to nikako neće desiti – jedna je od tih objava u kojima govori o preživljenom nasilju.

Pored toga, otvoreno govori i o majčinstvu:

“Ne, nije “sve vredelo i sav bol nestao kada sam ugledala svog mawog AMĐELA. Kada sam ugledala svoje dete obuzela me je nova panika, strah, UŽAS i neizmerna briga za njega. TO su emocije koje sam osetila nakon porođaja a ne “blaženstvo i sreću i da je sav bol bio vredan”. Jer NIJE bio vredan. On je naštetio mom detetu. Dete odnose, ja osećam da više nemam snage, da sam se istrošila na izgovaranje tih pitanja o svom detetu”.

Katarina, pored toga, na svom Instagram profilu obrađuje i opšte teme o ženskom zdravlju, budući da je završila i Višu medicinsku školu.

Katarina i dalje pokušava da iz svog života ukloni nasilnika. U međuvremenu, gaji dete, daje ispite i bori se sa predrasudama i mitovima, a o svemu tome redovno i piše na Instagramu.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...