HomeVestiOsumnjičeni za silovanje devojčice (12) pušten na SLOBODU

Osumnjičeni za silovanje devojčice (12) pušten na SLOBODU

foto:Facebook

Aleksandar Isaković (38) iz mačvanskog Belotića kod Bogatića, optužen da je u junu prošle godine obljubio dvanaestogodišnju devojčicu iz tog sela, pušten je 21.1. na slobodu.

„Najpe je Apelacioni sud u Novom Sadu doneo odluku u kojoj se navodi da je nejasno na osnovu čega Prvostepeni sud zaključuje da je, i posle proteka vremena od šest meseci od događaja, a sećanja na isti su i dalje sveža, uznemirenje javnosti takvog intenziteta da ugrožava pravično suđenje. Nadalje, u odluci stoji da usled protoka vremena po prirodi stvari taj pritvorski osnov slabi, zbog čega je neophodno dokumentovati aktuelnim izveštajem medija, što prvostepeni sud nije ocenio“, stoji u rešenju Alepacionog suda od januara ove godine.

O tome kakav je zapravo uticaj odluke o puštanju koju je doneo Viši sud u Šapcu na život meštana govorili su roditelji maloletne dece iz tog mesta, koji su zbog zabrinutosti za bezbednost želeli da ostanu anonimni, a Vladan Ćirić, otac napastvovane devojčice, naglasio je da članovi njegove porodice otkako je Isaković pušten u svojoj kući žive kao taoci, jer je selo malo i susret sa njim bi bio neminovan.

Viši sud u Šapcu je posle ove odluke ukinuo pritvor Aleksandru Isakoviću i pustio ga na slobodu.

U obrazloženju je naveo da je, po logici stvari, odnos javnosti prema ovom inkriminisanom događaju izgubio na intenzitetu.

Kako je navelo vanpretresno veće, nakon pomenutog događaja, a istim se mesecima već ne bave mediji, te se ne može objektivno očekivati bilo kakva reakcija javnosti, u smislu da se uskrati pravično suđenje okrivljenog.

Ovu odluku zastupnica devojčice, advokat Biljana Danojlić Borovčanin je ocenila kao skandaloznu i očekuje da će se tužilac izjaviti na nju.

„Šokantno je da je okrivljeni pušten pre izricanja presude na slobodu, a da živi samo 200 metara dalje od kuće devojčice koju je napastvovao. Takođe, neuobičajeno je da za ovo krivično delo bude pušten na slobodu pre izricanja presude. Porodica devojčice je očajna i da sada oni žive u strahu, kao i da se sada oni nalaze u zatvoru umesto okrivljenog“, rekla je Borovčanin.

Podsetimo, okrivljeni Isaković prvo je negirao, a kod tužioca je priznao delo za koje se tereti.

Otkako je doživela traumu kada je sa proslave na kojoj bila sa roditeljima u junu prošle godine izveo Isaković i seksualno je zlostavljao devojčica je u teškom psihičkom stanju. Njen oporavak traje mesecima uz stručnu pomoć. Taman kada je krenulo nabolje, kako kažu njeni roditelji, on se našao u njenoj blizini i devojčica je opet pod stresom i živi u strahu.

„Nema nanogicu, rekla mi je advokatica, nema obavezu da ide da se prijavljuje u policiju, ništa. On je slobodan čovek dok postupak traje. Nije u redu da slobodni građani žive kao taoci zbog manijaka.“-navodi otac Vladan.

Preuzeto: Blic

Zamenik rukovodioca tima za uspostavljanje „Amber alert sistema“: „Očekujem da zaživi i pre 1. novembra“

Andrić je rekao da su do sada definisana dva kriterijuma koja će biti opredeljujuća za aktiviranje Amber alert sistema i da je sada na...

Održan peti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

Dana 10. i 11. maja 2023.godine u hotelu Palace u Beogradu, održani su treninzi za vršnjačke edukatore u okviru Equality projekta. Na treningu su učestvovali...

Održan četvrti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

08.05. i 09.05.2023. održan je četvrti trening za vršnjačke edukatore u okviru projekta koji je podržan od strane Equality Fund. Dana 08. i 09. maja...