HomeUncategorized @srPredstavnica udruženja učestvovala na panel sesiji u okviru kampanje...

Predstavnica udruženja učestvovala na panel sesiji u okviru kampanje „Stop femicidu“

Predsednica udruženja Nada Đuričković učestvovala je dana 24. novembra 2023.godine na panel sesiji u okviru kampanje „Stop femicidu“, koja je održana u beogradskom hotelu Metropol. Govornici na sesiju su bili Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Kristijan Šiling – šef Odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke, Zoran Pašalić – Zaštitnik građana, Gordana Predić – posebna savetnica potpredsednice Vlade i ministarka kulture, Marina Vidojević – v.d. pomoćnica ministra za rad, zpošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tokom sesije akcenat je stavljen na prijavljivanje nasilja, a ne na razloge zbog kojih žene imaju strah da prijave nasilje niti da li je država spremna da pruži adekvatnu zaštitu i podršku ženama koje su dale poverenje institucijama, na način što su prijavile nasilje. Nije se govorilo ni o načinima za zaštitu žena, jednostavno je konstatovano da je broj ubijenih žena užasavajuće veliki odnosno da je ubijeno 27 žena tokom 2023.godine, samo zato što su žene. Neki od govornika su čak i tu činjenicu da je žena stradala samo zato što je žena opravdavali i pitali se javno – Da li je femicid prava reč za to što muškarci ubijaju žene??

Romski centar za žene i decu sa zabrinutošću konstatuje da je broj ubijenih žena u porodičnim i partnerskim odnosima u porastu u odnosu na prethodne godine te da su načini na koji se izvršeni femicidi iz godine u godinu brutalniji!!

Ženama je potrebna sistemska i adekvatna podrška nadležnih institucija koje će koordinisano reagovati u slučajevima nasilja i zaštiti ženu. U okviru kampanje „16 dana aktivizna protiv nasilja nad ženama“ poziva nadležne institucije na odgovornost i adekvatan pristup i podršku ženama koje imaju iskustvo nasilja u porodici!

Održana vršnjačka radionica u OŠ „Zaga Malivuk“

Romski centar za žene i decu Daje je dana 19.10.2023.godine nastavio sa održavanjem ciklusa vršnjačkih radionica u okviru projekta podržanog od strane Equality Fund. Radionica...

Danas se obeležava međunarodni dan sećanja na romske žrtve holokausta

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida nad Romima. U noći između 2. i 3. avgusta 1944, oko 3.000 muškaraca, žena i dece Roma...