HomeVestiSastanak nevladinih organizacija sa diplomatama iz Ženske spoljne politike

Sastanak nevladinih organizacija sa diplomatama iz Ženske spoljne politike

Predstavnice sedam nevladinih organizacija, među kojima i Romskog centra za žene i decu Daje, 18. aprila sastale su se sa diplomatama ambasada Nemačke, Holandije, Kanade, Francuske i Meksika, članicama Ženske spoljne politike, i predstavili im probleme koji im otežavaju rad i pružanje pomoć ugroženim kategorijama stanovništva.

Na sastanku diplomatkinja iz Meksika je kazala da je prijatno iznenađena jer u Srbiji, za razliku od mnogih zemalja, žena ima pravo na abortus. Međutim, iz nevladinog sektora objašnjeno je da, iako žena u Srbiji ima pravo na odlučuje o svom telu, a time i pravo na abortus, mnogim ženama, posebno iz romske populacije to nije pristupačno, jer se prekid trudnoće plaća, a one nemaju sredstava za to. Iz tog razloga rađaju decu, a kasnije nemaju novca za njihovo odgajanje.

Ukazano je i da medicinska zaštita nije pristupačna celoj populaciji, a posebno je ugroženo reproduktivno zdravlje žena. Članice nevladinog sektora su navele i da je jedan od nedostataka obrazovnog sistema u Srbiji upravo to što deca ne uče kako da zaštite reproduktivno zdravlje.
Predstavnici Ženske spoljne politike su upoznati i sa kampanjom da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji garanatuje ista prava svim građanima i građankama Srbije, stavi van snage, čime bi dodatno bila ugrožena prava, ali i sigurnost, manjinskih grupa. Navedeno je i da o medijskoj kampanji protiv tog zakona, vlast Srbije još ćuti.

Meksička diplomatkinja u Ženskoj spoljnoj politici je, kako je navela, po dolasku u Srbiju bila zadivljena brojem žena u republičkoj Skupštini, kao i njihovim učešćem u vlasti. Iako u Srbiji ima dosta žena koje učestvuju u političkom životu, predstavnice nevladinog sektora su kazale da se one prvenstveno bore za ciljeve političkih partija čiji su članovi, ne za poboljšanje položaja žena.

Diplomate je zanimalo i da li su nevladine organizacije ikada dobile bilo kakvu državnu pomoć. Nevladine organizacija koje su bile na sastanku nisu dobijale pomoć države. Kada bi se prijavile na konkurse, odbijane su, i isključivo se izdržavaju od projekata iz inostranstva.

Upoznavanje diplomata sa problemima nevladinih organizacija bio je samo prvi sastanak koji planiraju članice Ženske spoljne politike.

Žensku spoljnu politiku (Feminist Foreign Policy) 2014. osnovala je Margot Valstrom, bivša švedska ministarka spoljnih poslova. Politika se zasniva na principu 3R – right, representation, resourses (pravo, predstavljanje i mogućnosti izbora). Kao zaključak, bivša švedska diplomatkinja je navela da žene i devojke moraju imati sva ljudska prava, da učestvuju i umaju uticaj u donošenju svih relevantnih odluka u društvu, kao i da imaju mogućnost izbora kao muškarci.

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...

Vršnjačka radionica o drugarstvu i poruke na „Drvetu prijateljstva“

U okviru projekta vršnjačke edukacije koji Romski centar za žene i decu Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Equality funda, prošle sedmice u Osnovnoj školi „Branko...

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...