CHAT:

Predstaviljena knjia koju su napisali mladi Romi

19. Novembar 2019

Knjiga u kojoj se prepliću fikcija, misterija, snovi i nadanja i koju čine nadahnute priče koje mlade Rome izmeštaju iz života u mahali, ali uz želju da se sačuva tradicionalni romski način života - fondacija GRUBB nedavno je predstavila u Dečjem kulturnom centru u Beogradu prenosi portal Južne vesti.

GRUBB Stories 4 je njihov pionirski poduhvat, a u organizaciji kažu da je knjiga nastala kao rezultat radionica kreativnog pisanja koje se godinama organizuje za romsku decu u Nišu i Beogradu navodi se na sajtu Južnih vesti.

U njoj su se našle nadahnute priče mladih, kažu u organizaciji, a knjiga je prevedena na engleski, francuski i nemački jezik.

Priče u ovoj knjizi imaju svoju izmaštanu, produženu realnost u kojoj svet ostaje bez boja, misteriozno se pojavljuju knjige praznih listova. U ovim pričama se luta, sanja, mašta, uči, nada. Otkrivaju se velike istine i sve imaju zajedničko ishodište u želji da budu zdravi i srećni sa svojim porodicama na okupu - dodaju u GRUBB-u.
Osim teksta u njoj su i ilustracija koje su nastale na radionici koju je polaznicima održala princeza Jelisaveta Karađorđević.

Knjiga je promovisana u Beogradu, uz muzičko-plesni program, a mladi su izveli popularne numere iz GRUBB mjuzikla i one koje su nastale na radionicama, a inspirisane su svakodnevnom borbom protiv predrasuda.
GRUBB mjuzikl su kreirali mladi Romi i međunarodno priznati umetnici. Ova neobična ekipa predvođena je svetski poznatim rediteljem Seržom Denonkurom. Nastupajući u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoji Holandiji, mjuzikl je doživeo veliki međunarodn iuspeh - poručuju.

Inače, GRUBB fondacija ima centre u Nišu i Beogradu i više od 10 godina podstiču redovno školovanje oko 500 dece kroz edukativne i umetničke programe, kao i da Romi budu ponosni na svoje poreklo i kulturno nasleđe. Za to su nagrađeni od Evropske komisije u Briselu - za najbolji projekat u Srbiji koji podstiče inkluziju Roma.

Tekst preuzet sa portala Južne vesti

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/GRUBB-fondacija-predstavila-knjigu-koju-su-napisali-mladi-Romi.sr.html