HomeVestiAŽC uputio predloge institucijama da izdaju uputstva za viđanje...

AŽC uputio predloge institucijama da izdaju uputstva za viđanje dece sa roditeljem sa kojim ne žive

Autonomni ženski centar uputio je predloge institucijama da izdaju upustva za vidjanje dece sa rdoiteljima sa kojima žive saopštio je taj centar.

Kako navode usled značajnog broja poziva majki sa pitanjem i problemom sprovođenja sudskih odluka kojima je regulisano održavanje ličnih odnosa maloletne dece i očeva sa kojima deca ne žive, a u toku trenutnih vanrednih okolinosti, Autonomni ženski centar uputio je danas predloge Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvu pravde da izdaju jasne instrukcije za sprovođenje ovih sudskih odluka.

Autonomni ženski centar je i nakon proglašenja vanrednog stanja nastavio da putem telefona pruža psoho-socijalnu i pravnu podršku ženama u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici i pitanjima iz porodično pravnih odnosa. Od tada nam se veći broj majki obratio sa pitanjem u vezi sa mehanizmima sprovođenja sudskih odluka koje se tiču viđanja maloletne dece sa roditeljem sa kojim ne žive navodi se u saopštenju .

Naime, kao jedan od problema u vezi sa sprovođenjem modela viđanja, jeste taj što su viđanja i primopredaja dece regulisani tokom onih časova u toku dana kada je uvedena zabrana kretanja građana i građanki, odnosno „policijskog časa“. U takvim situacijama se nameće potreba da sami roditelji sačinjavaju dogovor kako bi se viđanje „pomerilo“ i održavalo tokom onih sati kada je moguće dozvoljeno kretanje. Međutim, u onim slučajevima u kojima postoji istorija porodičnog nasilja, značajno je otežano ili nemoguće postizanje dogovora koji bi bili u skladu sa dinamikom viđanja koju je odredio sud i interesom maloletne dece. Druga vrsta problema postoji u slučajevima kada neki od članova porodice sa kojim dete živi, pate od hroničnih oboljenja ili su starije životne dobi. U tim slučajevima često kretanje deteta i kontakt sa većim brojem lica može dovesti do veće verovatnoće prenošenja virusa, što za maloletno dete, a posebno za ostale članove domaćinstva, može predstavljati ozbiljan bezbedonosni i zdravstveni rizik.

S obzirom na to da u aktuelnoj situaciji vanrednog stanja dolazi do objektivne nemogućnosti potpunog ili delimičnog sprovođenja sudskih odluka u vezi sa održavanjem direktnog ličnih odnosa dece sa roditeljima, molimo pomenuta ministarstva da izdaju jasne instrukcije na koji način će se tokom vanrednog stanja sprovoditi sudske odluke u vezi sa održavanjem ličnih odnosa maloletne dece sa roditeljima sa kojima ne žive, a koje uključuju specifične situacije i okolnosti na koje smo u ovom dopisu ukazale.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...