HomeVestiSutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić...

Sutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević

Komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević, održaće se u sredu, 18. decembra u 10 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva ulica 6.
Nataša Kočić Rakočević je više od dve decenije aktivna u promociji ljudskih prava romske dece i omladine kroz osmišljavanje i spovođenje konkretnih programa u obrazovanju. Jedna je od ko-osnivačica i direktorka Dečijeg romskog centra od 1998. Dečiji romski centar je osnovala sa sjanim romskim feministkinjama Milicom Simić, njenom majkom i Olgom Kaita Marinković, njenom tetkom.

To je bio pionirski prvi centar u Beogradu koji je organizovao psihološku, socijalnu, humanitarnu, ljudsku podršku romskoj i ne-romskoj deci sa ulice čitavu deceniju. Nađa Kočić Rakočević je od tada sve do zadnjeg dana i neposredno podržavala romsku decu i omladinu i posredno lobirajući državu za uvećanje njihovih mogućnosti obrazovanja, ličnog rasta i dostojanstva u ovom totalno rasističkom društvu. Za to joj je bilo potrebno mnogo razumevanja, strpljivosti, mudrosti, iskustva i saosećanja.

Tokom 1999 sarađivala je sa Autonomnim ženskim centrom na projektu podrške romskim porodicama u romskim napuštenim naseljima. Tada smo se s njom upoznale i osetile njenu duboku posvećenost prema ženama i deci koja su ostavljena da žive u ne-ljudskim uslovima, upoznale smo njenu toplinu, razumevanje sa kojom je sa njima komunicirala i umešnost da rešava nemoguće probleme. Sve smo je volele. Par godina kasnije bila je jedna od učesnica feminističke Instruktaže za rad na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja.

Od 2006 radi u Fondu za obrazovanje Roma. U ovoj međunarodnj organizaciji bila je menadžerka za Srbiju. Jedan od njenih prvih zadatako tih godina je bilo osmišljavanje i uvođenje pedagoških asistentkinja i asistenata za Romsku decu u osnovnim školama. To je bio ogroman posao prvi put sproveden tokom Dekade Roma od 2005-2015.

2013 i 2014 u okviru Fonda za obrazovanje Roma osmislila je projekat „Obrazovni program za majku i dete“ kroz koji je povezala pet Romskih nevladinih organizacija iz pet gradova u Srbiji: “Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva, „Romanipen“ iz Kragujevca, „Romanicikna“ iz Kruševca, „Humanitarni centar Rom“ iz Obrenovca i „Mala srećna kolonija“ iz Novog Sada. Godine 2014 ovaj projekat je dobio prvu Nagradu za Integraciju Roma, koju je dodelila Evopska Komisija.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...