HomeVestiSutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić...

Sutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević

Komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević, održaće se u sredu, 18. decembra u 10 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva ulica 6.
Nataša Kočić Rakočević je više od dve decenije aktivna u promociji ljudskih prava romske dece i omladine kroz osmišljavanje i spovođenje konkretnih programa u obrazovanju. Jedna je od ko-osnivačica i direktorka Dečijeg romskog centra od 1998. Dečiji romski centar je osnovala sa sjanim romskim feministkinjama Milicom Simić, njenom majkom i Olgom Kaita Marinković, njenom tetkom.

To je bio pionirski prvi centar u Beogradu koji je organizovao psihološku, socijalnu, humanitarnu, ljudsku podršku romskoj i ne-romskoj deci sa ulice čitavu deceniju. Nađa Kočić Rakočević je od tada sve do zadnjeg dana i neposredno podržavala romsku decu i omladinu i posredno lobirajući državu za uvećanje njihovih mogućnosti obrazovanja, ličnog rasta i dostojanstva u ovom totalno rasističkom društvu. Za to joj je bilo potrebno mnogo razumevanja, strpljivosti, mudrosti, iskustva i saosećanja.

Tokom 1999 sarađivala je sa Autonomnim ženskim centrom na projektu podrške romskim porodicama u romskim napuštenim naseljima. Tada smo se s njom upoznale i osetile njenu duboku posvećenost prema ženama i deci koja su ostavljena da žive u ne-ljudskim uslovima, upoznale smo njenu toplinu, razumevanje sa kojom je sa njima komunicirala i umešnost da rešava nemoguće probleme. Sve smo je volele. Par godina kasnije bila je jedna od učesnica feminističke Instruktaže za rad na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja.

Od 2006 radi u Fondu za obrazovanje Roma. U ovoj međunarodnj organizaciji bila je menadžerka za Srbiju. Jedan od njenih prvih zadatako tih godina je bilo osmišljavanje i uvođenje pedagoških asistentkinja i asistenata za Romsku decu u osnovnim školama. To je bio ogroman posao prvi put sproveden tokom Dekade Roma od 2005-2015.

2013 i 2014 u okviru Fonda za obrazovanje Roma osmislila je projekat „Obrazovni program za majku i dete“ kroz koji je povezala pet Romskih nevladinih organizacija iz pet gradova u Srbiji: “Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva, „Romanipen“ iz Kragujevca, „Romanicikna“ iz Kruševca, „Humanitarni centar Rom“ iz Obrenovca i „Mala srećna kolonija“ iz Novog Sada. Godine 2014 ovaj projekat je dobio prvu Nagradu za Integraciju Roma, koju je dodelila Evopska Komisija.

Poseta dragih žena iz Rekonstrukcija Ženski Fond.

Dana 18.09.2023.godine žene iz Rekonstrukcija Ženski Fond su nas posetile i upoznale se sa našim novim prostorom, kao i trenutnim aktivnostima i planovima za...

Team building Roma Daje 2023.godine

Zahvaljujući Fondu za brigu Trag fondacije, organizacija Romski centar za žene i decu Daje organizovala je četvorodnevni tim building sastanak za zaposlene, saradnice i...

Infosesija OKZ Romanipen I PU “Djurdjevdan” u Kragujevcu

OKZ Romanipen iz Kragujevca u saradnji sa PU “Djurdjevdan” iz Kragujevca je organizovao info sesiju kako bi roditelji bili adekvatno upoznati o načinima upisa...