HomeVestiSutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić...

Sutra komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević

Komemorativni skup u znak sećanja na Natašu Kočić Rakočević, održaće se u sredu, 18. decembra u 10 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva ulica 6.
Nataša Kočić Rakočević je više od dve decenije aktivna u promociji ljudskih prava romske dece i omladine kroz osmišljavanje i spovođenje konkretnih programa u obrazovanju. Jedna je od ko-osnivačica i direktorka Dečijeg romskog centra od 1998. Dečiji romski centar je osnovala sa sjanim romskim feministkinjama Milicom Simić, njenom majkom i Olgom Kaita Marinković, njenom tetkom.

To je bio pionirski prvi centar u Beogradu koji je organizovao psihološku, socijalnu, humanitarnu, ljudsku podršku romskoj i ne-romskoj deci sa ulice čitavu deceniju. Nađa Kočić Rakočević je od tada sve do zadnjeg dana i neposredno podržavala romsku decu i omladinu i posredno lobirajući državu za uvećanje njihovih mogućnosti obrazovanja, ličnog rasta i dostojanstva u ovom totalno rasističkom društvu. Za to joj je bilo potrebno mnogo razumevanja, strpljivosti, mudrosti, iskustva i saosećanja.

Tokom 1999 sarađivala je sa Autonomnim ženskim centrom na projektu podrške romskim porodicama u romskim napuštenim naseljima. Tada smo se s njom upoznale i osetile njenu duboku posvećenost prema ženama i deci koja su ostavljena da žive u ne-ljudskim uslovima, upoznale smo njenu toplinu, razumevanje sa kojom je sa njima komunicirala i umešnost da rešava nemoguće probleme. Sve smo je volele. Par godina kasnije bila je jedna od učesnica feminističke Instruktaže za rad na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja.

Od 2006 radi u Fondu za obrazovanje Roma. U ovoj međunarodnj organizaciji bila je menadžerka za Srbiju. Jedan od njenih prvih zadatako tih godina je bilo osmišljavanje i uvođenje pedagoških asistentkinja i asistenata za Romsku decu u osnovnim školama. To je bio ogroman posao prvi put sproveden tokom Dekade Roma od 2005-2015.

2013 i 2014 u okviru Fonda za obrazovanje Roma osmislila je projekat „Obrazovni program za majku i dete“ kroz koji je povezala pet Romskih nevladinih organizacija iz pet gradova u Srbiji: “Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva, „Romanipen“ iz Kragujevca, „Romanicikna“ iz Kruševca, „Humanitarni centar Rom“ iz Obrenovca i „Mala srećna kolonija“ iz Novog Sada. Godine 2014 ovaj projekat je dobio prvu Nagradu za Integraciju Roma, koju je dodelila Evopska Komisija.

Održana godišnja Skupština mreže Ujedinjene Romkinje protiv nasilja

Godišnja Skupština Mreže Ujedinjene Romkinje Protiv Nasilja održana je 20.03.2023. godine u hotelu Palace u Beogradu. Na Skupštini je učestvovalo 16 predstavnica udruženja, članica...

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...