HomeVestiDanas Medjunarodni dan deteta

Danas Medjunarodni dan deteta

Danas se obeležava Svetski dan deteta, dan kada su se zemlje UN obavezale da će štiti i unapredjivati prava svakog deteta.

Ovaj međunarodni događaj je 1954. godine ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine, kako bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Medjutim za mnogu decu romske nacionalnosti osnovna zagarantovana prava i dalje nisu dostupna. Veliki broj romske dece živi u velikom siromoštvu, izopštena iz društvenih tokova bez jednakih uslova i šansi koja imaju druga deca. U Srbiji ima oko 600 romskih naselja od čeka najveći broj čine naselja sa jako lošim i nepovoljnim uslovima za život.

Romi i Romkinje koji žive u podstandardnim naseljima izloženi su većem stepenu diskriminacije i izolacije iz društvenih tokova, a prema iskustvu sa terena, nepovoljni socijalni, bezbednosni i higijenski uslovi u naseljima najviše pogađaju žene i devojčice.

Prema istraživanju koje je sproveo Romski centar za žene i decu Daje više od 60 odsto Romkinja u Srbiji je stupilo u brak pre navršene 18 godine, a čak njih 30 odsto na uzrastu od 13 i 15 godina.

Više od polovine romskih žena postaju majke pre navršene osamnaeste godine, dok jedna trećina prvo dete rodi između 14 i 16 godna.

Posledice prsilnih i maloletničkih zajednica po devojčice i žene su brojne i uključuju napuštanje škole, niži nivo obrazovanja, zdravstvene rizike povezane sa ranom seksualnom aktivnošću i maloletničkim trudnoćama, siromaštvo.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...