HomeVestiUPOZORENJE Apel zbog novih ubistava žena u porodičnom nasilju

UPOZORENJE Apel zbog novih ubistava žena u porodičnom nasilju

Izvor: Blic

Tim SOS telefona Vranje i Mreža Žene protiv nasilja upozoravaju danas na niz novih ubistava žena u porodično-partnerskom nasilju koji je obeležio prethodne dane u Srbiji ističući da će taj niz ostati ovako dug sve dok se ne bude reagovalo i bude „žmurilo“ na nasilje.
„Dok god se prijave nasilja prema ženama budu „gubile u sistemu institucija nadležnih za zaštitu od njega i dok god odgovor bude ‘žmurenje’ na nasilje, negiranje i odbijanje da se ono evidentira i procesuira, niz ubistava žena će ostati ovako dug. Reagujte dok ne bude kasno“, pozvale su te organizacije.
One ističu da se još jednom ljute i tužne, obraćaju javnosti navodeći najnovije slučajeve ubistava žena u porodičnom nasilju.
U Doroslovu je F. N. (52) usmrtio maćehu E. Š. (78 ), a polusestru R.Š. (43 god) je teško ranio.
U blizini mesta Turija kod Bujanovca G. P. (24) pištoljem je ubio suprugu J. P. (21), njenu majku D. I. (44) i ranio svoju jednogodišnju ćerku, i dalje je u bekstvu.
U Tutinu je M. S. (28) pokušao je da ubije vanbračnu nevenčanu suprugu N. N. s više uboda nožem.
Za sve ove slučajeve zajedničko je to što se, na osnovu informacija iz medija, navodno nijedna žena prethodno nije obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć, ukazano je u saopštenju.
Poslednje u nizu je ubistvo M. R. (55) koju je s više uboda nožem u Apatinu usmrtio bivši suprug M. O. (67).
Dok mediji s jedne strane prenose izjave osoba bliskih ubijenoj ženi da je slučaj bio prijavljivan policiji, s druge strane direktor CSR Apatin navodi da ovu porodicu nemaju na evidenciji, „niti je policija takvu prijavu imala i kao takvu je po uobičajenoj praksi dostavila centru za socijalni rad“.

U saopštenju dve organizacije navode da njihovo iskustvo govori da čak ni zvanične prijave nasilja nisu garant toga da će ono biti zvanično evidentirano i da zato postaje jasno zašto institucije navode da nisu imale saznanja.
„Imajući u vidu da su ova ubistva počinjena u malim lokalnim sredinama gde se uglavnom zna za „porodične probleme“, kao i da se iz medija može saznati da okolina žrtava svedoči o dugotrajnom nasilju koje je prethodilo ubistvima, pitanje je da li institucije zaista nisu imale saznanja o prethodnom nasilju ili nisu htele da ih imaju“, ukazuje se u saopštenju.
O prećutkivanju nasilja prema ženama unutar „institucija“ i nekoordinisanosti u odgovoru na njega, svedoče i podaci iz istraživanja SOS telefona Vranje za period 2014-2016. godine u opštinama Pčinjskog okruga, navodi s eu saopštenju.
Orgnaizacije ističu da ovi podaci pokazuju da postoji ogromna razlika između broja slučajeva prijavljenih policiji i onih koji su prijavljeni centrima za socijalni rad.
„Ostaje otvoreno pitanje gde „gubimo“ prijave nasilja prema ženama kada je po Protokolu za postupanje u ovim slučajevima policija obavezna da obavesti nadležni CSR, a on da pruži pomoć i evidentira nasilje“, zapitale su organizacije za borbu protiv porodičnog nasilja.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...