HomeVestiPoslednji živi tužilac iz Nirnberga o nacistima: nisu to...

Poslednji živi tužilac iz Nirnberga o nacistima: nisu to bile zveri, već inteligentni rodoljubi!

Izvor: Blic

Ben Ferenz, američki advokat mađarskog porekla koji je pred lice pravde doveo 22 nacistička oficira odgovorna za smrt više od milion ljudi iz istočne Europe u Drugom svetskom ratu, uglavnom Jevreja, Roma i komunista, ostao je jedini živući tužilac iz Nirnberškog procesa.

Danas 97-godišnji Ferenc se s porodicom iz rodne Transilvanije preselio u SAD kad je bio dete, a nakon što je na Harvardu završio pravo, prijavio se u vojsku i postao deo ekipe koja je istraživala nacističke zločine.
Bio je među prvima koje su posle oslobođenja sveta od nacizma pustili da kroči u zloglasne koncentracione logore.
U razgovoru za „CBS njuz“ Ben Ferenc prisetio se susreta s preživelim dečakom, čiji je otac umro samo nekoliko dana pre nego što su njihovi oslobodioci ušli u kampove smrti.
– Taj dečak mi je ispričao da mu je tata svakog dana čuvao komadić hleba… U baraci bi ga pre spavanja sakrio ispod ruke kako mu ga drugi zarobljenici ne bi ukrali… Naslušao sam se groznih i jezivih svedočanstava, stvari koje zvuče toliko nestvarno, ali su se nažalost, zbilja desile – izjavio je Ferenc.
Posle rata, kad se vratio u SAD, dobio je, kaže, novi specijalni zadatak – morao je da prikupi dokaze o zločinima kako bi moglo da se sudi počiniocima gnsnih zločina.
– Pronašli smo tajne dokumente koji su otkrili svu brutalnost nacističkog režima. Vojnici su u istočnoj Evropi beležili baš sve – datum, ime grada i broj ubijenih. Oko 3.000 nacista imalo je zadatak da likvidira svakog Jevreja – starce, žene, decu, bez imalo milosti. U spisima su se pohvalili kako su samo u Kijevu u Ukrajini 1941. godine okupili 34.000 Jebreja – nakon što su im zaplenili sve vredno, ubijali su ih jednog po jednog, danima – prisetio se Ferenc.
Kad se broj žrtava iz njegovih istraživanja popeo na više od milion, američki advokat, tada tek 27-godišnjak, otputovao je u Nirnberg i zatražio suđenje, koje je rezultiralo hapšenjem 22 nacistička oficira, od kojih su četvorici izrekli smrtnu kaznu vešanjem, dok su ostali dobili dugogodišnji zatvor.
Prisećajući se horora kojima je svedočio u Drugom svetskom ratu za CBS News, Ben Ferenc zaključio je kako „svaki, baš svaki rat može od časnog čoveka da napravi ubicu“, prenosi „Jutarnji list“.
– Nacisti odgovorni za tolika zlodela nisu bili zveri, nego inteligentni i rodoljubni ljudi, nemojte to nikada zaboraviti. Rat može naterati svakog normalnog pojedinca da čini grozne stvari. Mislite li da je čovek koji je bacio atomsku bombu na Hirošimu zbilja bio monstrum? – pitanje je o kojem svet nikada ne treba da prestane da razmišlja – zaključio je Ferenc.

ROMSKI CENTAR ZA ŽENE I DECU DAJE POTPISAO MEMORANDUME O SARADNJI SA OSNOVNIM ŠKOLAMA Organizacija Romski centar za žene i decu Daje potpisala je...

Učenici OŠ „Branko Pešić“ iz Zemuna učestvuju na predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“

Udruženju Romski centar za žene i decu Daje obratila se ETM produkcija koju predvode Nenad Okanović i Bojan Ivković. Povod je bio divan. Naime,...

Sastanak sa članicama mreže URPN iz Beograda

U okviru kampanje "16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", u prostorijama udruženja smo se sastale sa članicama mreže Ujedinjene Romkinje protiv...