HomeUncategorized @srMihjalović: Najvažniji posao briga o građanima, posebno o Romima

Mihjalović: Najvažniji posao briga o građanima, posebno o Romima

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, obišla je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem, i gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem romsko naselje u tom gradu i najavila je i da će kroz program koji realizujemo sa EU biti izgrađeni stanovi za ovo romsko naselje u kojem živi 30 dece saopštilo je to ministarstvo. .

Ona je istakla da je najvažniji posao svih da vodimo računa o svim građanima i građankama Srbije da žive bolje, a naročito o Romima i Romkinjama, kooja je posebno osetljiva grupa.

„Ako smo zajedno u tom poslu – država, lokalna samouprava, uz podršku EU i NVO sektora, onda ćemo brže rešiti probleme. I moj poziv Romima i Romkinjama je da se ne ustručavaju, da traže da rade, da se obrate gradonačelniku i da ne dozvole da ih ubede da su drugačiji i da nemaju nikakva prava. A mi ćemo se potruditi da uslovi života budu bolji – da deca mirno idu u školu, da roditelji imaju posao”, rekla je Mihajlović.

Sem Fabrici podsetio je da je romska zajednica najveća manjinska zajednica u Evropi, ali nažalost najranjivija i najviše diskriminisana, te da u saradnji sa državom i lokalnom samoupravom mogu da se naprave pomaci.

“Sa svojim timom gledam kako da vam učinimo život boljim. Socijalna uključenost znači brojne barijere u pogledu obrazovanja, zaposlenja i stanovanja. Ako uspemo da ih srušimo – da deci omogućimo pristup obrazovanju, roditeljima poslove i porodicama dom, onda smo uspeli. Za ove aktivnosti smo donirali 30 miliona evra Srbiji i napredak je napravljen – više je romske dece u školama, više Roma i Romkinja ima krov nad glavom i obezbeđena dokumenta”, rekao je Fabrici, i dodao da su u aprilu romskoj zajednici u Valjevu obezbeđeni paketi za lakši život u epidemiji.

Lazar Gojković, novi gradonačelnik Valjeva, zahvalio je potpredsednici Vlade i ambasadoru Fabriciju na svoj dosadašnjoj pomoći, rekavši da će Valjevo uzeti učešće u svim aktivnostima koje za cilj imaju socijalnu inkluziju, a posebno obrazovanje i zapošljavanje.

Dragan Gračanin, direktor Asocijacije koordinatora za romska pitanja u Valjevu, rekao je da bez nacionalne podrške, lokalne vlasti i partnera iz EU kao najvećeg donatora, stvari ne mogu biti bolje.

“U epidemiji korona virusa mnogo smo toga naučili. Počeli smo da mapiramo zdravstvene rizike i da ih adresiramo tamo gde se i rešavaju. Imamo 60 koordinatora širom Srbije. Na mnoge naše inicijative je odgovoreno – naselja su snabdevena vodom, mnoga povezana na električnu energiju. Imamo podršku na nacionalnom nivou, od potpredsednice Mihajlović i evropskih partnera, ali moramo da počnemo od sebe i svog dvorišta”, rekao je Gračanin.

Održana godišnja Skupština mreže Ujedinjene Romkinje protiv nasilja

Godišnja Skupština Mreže Ujedinjene Romkinje Protiv Nasilja održana je 20.03.2023. godine u hotelu Palace u Beogradu. Na Skupštini je učestvovalo 16 predstavnica udruženja, članica...

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...