HomeVestiMihajlovićeva: Romi i Romkinje zaslužuju dostojanstven život

Mihajlovićeva: Romi i Romkinje zaslužuju dostojanstven život

Foto: Ministatsvo gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je na sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji,da je dostojanstven život romske zajednice i stvaranje jednakih uslova posao države, jedinica lokalnih samouprava i međunarodnih partnera.

„Naš zadatak je da svim građanima i građankama stvorimo jednake uslove za život, a Romi i Romkinje su posebno ranjiva kategorija. Dosta toga smo uradili, ali možemo mnogo više“ kazala je Mihajlović, navodi se u saopštenju ministartsva.

Kako je saopšteno Koordinaciono telo će uputiti inicijativu predsednici Vlade da se kvota za visoko obrazovanje poveća sa jedna na tri odsto

„Jer pravo na obrazovanje i informisanje je važno i uslov je daljeg razvoja“ rekla je ona.

Istaknuto je i da je važno da „romska deca mogu da prate nastavu onlajn u ovom za sve izazovnom vremenu“.

„Kao Koordinaciono telo, nastavićemo zajedno sa svim ministarstvima i partnerima da radimo na daljoj inkluziji Roma i Romkinja, ali i sa svakodnevnom borbom protiv stereotipa kako bismo napravili korak napred u unapređenju života romske zajednice“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je Stalna konferencija gradova i opština važan partner, jer sve što dogovorimo na nacionalnom nivou treba da se sprovede na lokalu.

Mikela Telatin, šefica kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS), rekla je da će ova agencija nastaviti da podržava napore Vlade da se unapredi položaj romske zajednice, te da se kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou traže rešenja za unapređenje života Roma i Romkinja.

„UNOPS godinama sprovodi aktivnosti usmerene ka boljem pristupu socijalnim uslugama, kao i boljim uslovima stanovanja, hrani i higijeni. I dalje je mnogo izazova ispred nas, ali zahvaljujući trenutnom projektu koji finansira EU usmerenom na podršku socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, radimo na tome da Romi i Romkinje imaju benefite, ne samo kroz socijalno stanovanje, već i kroz inkluziju koja se odnosi na zapošljavanje, obrazovanje i druge segmente života. Hvala potpredsednici Vlade na jakoj podršci i vođstvu u toku ovog projekta“, rekla je ona.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, izjavio je da je danas dogovoreno da krene inicijativa da se kvota za afirmativni upis studenata poveća sa jedan na tri odsto, što će doprineti povećanju broja Roma sa visokim obrazovanjem.

„To će puno značiti ne samo romskoj zajednici, već i društvu u celini. Očekujemo da mladi visokoobrazovani Romi i Romkinje daju impuls daljoj integraciji romske zajednice u društvo“, rekao je Nakić.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o realizaciji projekata namenjenih poboljšanju socioekonomskih uslova života romske populacije i podršci socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, kao i o aktivnostima Nacionalne koalicije za sprečavanje ranih brakova i preduzetim aktivnostima u vreme epidemije korona virusa.

Sednici Koordinacionog tela prisustvovali su i predstavnici ministarstava zdravlja, pravde, finansija, državne uprave i lokalne samouprave, omladine i sporta, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, za evropske integracije, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, AP Vojvodine, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), UNOPS-a, UN Women, UN tima za ljudska prava, Delegacije EU u Srbiji, Stalne konferencije gradova i opština i Saveta Evrope.

Sastanak Koordinacionog tela održan je sedmog oktobra 2020.godine.

Poseta dragih žena iz Rekonstrukcija Ženski Fond.

Dana 18.09.2023.godine žene iz Rekonstrukcija Ženski Fond su nas posetile i upoznale se sa našim novim prostorom, kao i trenutnim aktivnostima i planovima za...

Team building Roma Daje 2023.godine

Zahvaljujući Fondu za brigu Trag fondacije, organizacija Romski centar za žene i decu Daje organizovala je četvorodnevni tim building sastanak za zaposlene, saradnice i...

Infosesija OKZ Romanipen I PU “Djurdjevdan” u Kragujevcu

OKZ Romanipen iz Kragujevca u saradnji sa PU “Djurdjevdan” iz Kragujevca je organizovao info sesiju kako bi roditelji bili adekvatno upoznati o načinima upisa...