HomeVestiČlanice Udruženja žena Peščanik, Alternativnog centra za devojke i...

Članice Udruženja žena Peščanik, Alternativnog centra za devojke i Žena u crnom bile su izložene verbalnim napadima i provokacijama

Prenosimo u celosti saopštenje za javnost Udruženja žena Peščanik :

Tokom ulične akcije u Kruševcu, u ponedeljak 24. maja 2021, održane u znak sećanja na proteste u Rasinskom okrugu 1999, protiv prisilne mobilizacije i upućivanja muškaraca na Kosovo, članice Udruženja žena Peščanik, Alternativnog centra za devojke i Žena u crnom bile su izložene verbalnim napadima i provokacijama ljudi koji su se predstavljali kao članovi Srpske radikalne stranke.

Članovi pomenute stranke, koji su u isto vreme i na istom mestu, postavili štand i delili promotivni materijal su dobacivali i komentarisali: “Ružne ste”, “Sram vas bilo”, “Nije bilo genocida u Srebrenici”, “Evo stiže Šešelj za 15 minuta” (?), “Samo još da ste dovele Natašu Kandić”… Posebno su se uvredljivo obraćali aktivistkinjama Žena u crnom i staši Zajović. Istovremeno, odobravali su uzvike pojedinih prolaznika protiv akcije, rečima: “Eto šta kaže narod, narod zna, narod vas neće”.  

Osim dobacivanja, članovi Srpske radikalne stranke su gazili preko natpisa “Pamtimo otpor žena”, koji je kao poruka akcije, bio ispisan solju na betonu i prilazili aktivistkinjama govoreći kako hoće da se slikaju sa njima.

Policajci su iz vozila, koje je bilo parkirano u glavnoj ulici, preko puta mesta događaja, izašli tek kada su im organizatorke prišle i zatražile da omoguće da se akcija, koja je uredno i na vreme prijavljena Policijskoj upravi Kruševac, izvede mirno i dostajanstveno, bez ometanja. Nakon diskusije o tome ko i na šta ima pravo i kako ga ostvaruje, policajci su upozorili članove Srpske radikalne stranke da prestanu ometanje skupa ženskih organizacija.

Mi, kao organizatorke, učesnice događaja i aktivistkinje Udruženja žena Peščanik, Alternativnog centra za devojke i Žena u crnom, ponašanje članova Srpske radikalne stranke smatramo novim pokušajem zastrašivanja javnosti a neadekvatno i nepravovremeno reagovanje policije pokazateljem daljeg urušavanja vladavine prava.

Pozivamo državne organe da, u skladu sa Ustavom Srbije, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i Rezolucijom Ujedinjenih nacija Saveta Bezbednosti 1325, obezbede sigurnost i bezbednost ženskih grupa i građanki i slobodno izražavanje stavova u javnom prostoru, u svakom gradu, na teritoriji cele zemlje.

Poseta dragih žena iz Rekonstrukcija Ženski Fond.

Dana 18.09.2023.godine žene iz Rekonstrukcija Ženski Fond su nas posetile i upoznale se sa našim novim prostorom, kao i trenutnim aktivnostima i planovima za...

Team building Roma Daje 2023.godine

Zahvaljujući Fondu za brigu Trag fondacije, organizacija Romski centar za žene i decu Daje organizovala je četvorodnevni tim building sastanak za zaposlene, saradnice i...

Infosesija OKZ Romanipen I PU “Djurdjevdan” u Kragujevcu

OKZ Romanipen iz Kragujevca u saradnji sa PU “Djurdjevdan” iz Kragujevca je organizovao info sesiju kako bi roditelji bili adekvatno upoznati o načinima upisa...