HomeUncategorized @srBesplatni udžbenici za učenike prvog i drugog razreda, a...

Besplatni udžbenici za učenike prvog i drugog razreda, a tableti od trećeg do šestog razreda

Svi osnovci od prvog do četvrtog razreda u Beogradu imaće od sledeće školske godine besplatne tablete i digitalne udžbenike, a najsiromašniji đaci dobiće i besplatan internet.

– Videćemo još koliko će se učenika upisati u prvi razred, ali prema spiskovima od 1. septembra prošle godibe u Beogradu je 66.573 dece od prvog do četvrtog u osnovnim školama i oko 1.200 dece u specijalnim školama. Svi oni će dobiti tablet i digitalne udžbenike koje če im obezbediti Grad Beograd. Bićemo prvi grad u Evropi koji je deci od prvog do četvrtog razreda obezbedio kompletnu digitalizaciju. Presrećan sam zbog toga – istakao je zamenik gradonačelnika.

– Mi smo tu odluku doneli još pre nekoliko meseci, a u međuvremenu trebalo je da se usaglasimo sa Ministarstvom prosvete. Imao sam nekoliko sastanaka sa ministrom prosvete Brankom Ružićem koji je podržao ovaj projekat, a sa premijerkom Anom Brnabić koja se zalaže za digitalizaciju razgovarao sam o tome. Ideju je podržao predsednik Republike Aleksandar Vučić sa kom sam pričao još pre Nove godine. Mi ćemo obezbediti potreban novac iz budžeta za ovaj projekat, ali dajemo mogućnost i društveno odgovornim kompanijama u Beogradu da se uključe u celu priču i preko naše “Fondacije za mlade talente” doniraju novac – naglašava Vesić.

– Sa kompanijom “Telekom Srbija” smo dogovorili donaciju od 5.000 besplatnih wi-fi uređaja koje ćemo preko škola i našeg Centra za socijalni rad pokloniti najsiromašnijoj deci u Beogradu da imaju internet. Prvo će škole praviti spiskove roditelja koje nemaju internet, a onda ćemo to proveravati preko Centara za socijalni rad kako bi,zaista, te uređaje dobile one porodice koje su siromašne. Takođe, u Beogradu sve škole imaju internet, ali postoje još neka područna odeljenja koja nemaju internet. U saradnji sa“Telekomom Srbija” mi ćemo do juna obezbediti da sva ta odeljenja dobiju internet – podvlači Vesić.

Nadamo se da će ovaj program smanjiti jaz koji su u toku prethodne godine imali mnogi učenici romske nacionalnosti, pre svega zbog nemogućnosti da na adekvatan način prate nastavu koja se odvijala on-line.

Predstavnica udruženja učestvovala na panel sesiji u okviru kampanje „Stop femicidu“

Predsednica udruženja Nada Đuričković učestvovala je dana 24. novembra 2023.godine na panel sesiji u okviru kampanje "Stop femicidu", koja je održana u beogradskom...

Održana vršnjačka radionica u OŠ „Zaga Malivuk“

Romski centar za žene i decu Daje je dana 19.10.2023.godine nastavio sa održavanjem ciklusa vršnjačkih radionica u okviru projekta podržanog od strane Equality Fund. Radionica...

Danas se obeležava međunarodni dan sećanja na romske žrtve holokausta

Danas se obeležava Dan sećanja na žrtve genocida nad Romima. U noći između 2. i 3. avgusta 1944, oko 3.000 muškaraca, žena i dece Roma...