HomeVestiDanas je Svetski dan prevencije suicida, a statistika kaže...

Danas je Svetski dan prevencije suicida, a statistika kaže da 1.000 osoba u Srbiji godišnje oduzme sebi život

Simboličnom akcijom #lightacandle – paljenjem sveća pored prozora, večeras u 20 časova, širom sveta biće poslata poruka u znak sećanja na sve one koji su izgubili život.

Na samoubistvo se, po oceni stručnjaka, najčešće odlučuju osobe koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem i poremećajima ponašanja, a jedan od najjačih „trigera“ (okidača) jeste povišen nivo stresa sa kojim se osobe svih strarosnih doba i zdravstvenog stanja sve teže bore. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je iznela podatak da u svetu svakih 40 sekundi neko sebi oduzme život, godišnje samoubistvo izvrši oko milion, a oko 30 miliona osoba pokuša da to učini. 

U Srbiji u proseku na godišnjem nivou 1.500 ljudi sebi oduzme život, što ovu zemlju smešta na 13. mesto u Evropi po broju samoubistava.

Kako bi se taj broj smanjio, u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ nedavno je otvorena Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava.

Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koja je uvela ovakav vid podrške ljudima sa mentalnim problemima, a na osnovu iskustava drugih zemalja očekuje se smanjenje broja samoubistava za oko 30 odsto.

Ova linija radi 24 sata i od kada je pokrenut broj 011 77 77 000 nazvana je više od 1.800

Alves-Ćurčić: Nerazumevanje, osuda sredine i stigma najčešći razlozi

Novinarka Ann Marie Alves-Ćurčić, koja je posle suicida ćerke inicirala osnivanje grupe za podršku #zatebe/VAŽNOJE, i koja se aktivirala u svim mogućim vidovima javnog zalaganja za što bolji položaj osoba koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem, kaže za eKlinika portal da je veoma važno o fenomenu suicida otvoreno govoriti, jer je to globalni problem koji nikog ne mimoilazi, pa ni Srbiju.

Šta je „Verterov“ efekat

Preporuka SZO je i da je neophodna saradnja s medijima u cilju osiguravanja odgovornog izveštavanja o slučajevima samoubistva, kako bi se izbegavao takozvani „Verterov efekat“. Radi se o jednom od fenomena koji svedoče o povezanosti načina izveštavanja o suicidu i broja samoubistava. Nakon senzacionalističkog izveštavanja, može se, između ostalog, dogoditi „Verterov efekat“, koji je dobio naziv po Geteovom junaku iz romana „Jadi mladog Vertera“, u kom glavni junak na kraju knjige okončava svoj život samoubistvom.

„Samoubistvo se ne bira;ono se događa kada bol nadjača mehanizmekoji inače služe da ga ublaže.“

Predstavnica udruženja učestvovala na panel sesiji u okviru kampanje „Stop femicidu!“

Predsednica udruženja, Nada Đuričković učestvovala je na panel sesiji u okviru kampanje "Stop femicidu!" koja je održana 24. novembra 2023.godine kao najava početka kampanje...

Poseta udruženju „Amaro Drom“ prvog dana kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

U okviru obeležavanja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", 25. novembra 2023. godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, predstavnice...

Počela je kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Internacionalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obeležava se širom sveta od 25.novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do...