HomeVestiSVAKI MINUT JE VAŽAN!

SVAKI MINUT JE VAŽAN!

Regionalne aktivistkinje i članice nevladinih organizacija iz preko 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore su u ponedeljak 17. januara pozvale institucije koje su odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama da od 2022. rade svoj posao odgovorno i savesno i da zaštite preživele, hitno postupaju i adekvatno kazne počinioce jer SVAKI MINUT JE VAŽAN! 

U okviru zajedničke akcije u tri drzave, u pet gradova, postavljen je pešcani sat ispred institucija kojima ovom akcijom poručujemo da neodgovorno rade svoj posao. Skulptura ima za cilj da služi kao simbolički podsetnik i opomena da su institucije kojima se obraćaju žene odgovorne za živote žena, a da ženama ističe vreme. 

Lokacije na kojima smo postavlile skulpture su:

Beograd Ispred Tužilaštva – Lokacija, Katanićeva 15 gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom

Vranje ispred Tužilaštva u Kralja Stefana Prvovenčanog 1, gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom

Sarajevo ispred Parlamentarne skupštine BiH, na Trgu Bosne i Hercegovine 1

Podgorica ispred vrhovnog državnog Tužilaštva u ulici Slobode, gde su podeljeni i stikeri sa istim motivom

Nikšić ispred Centra za bezbjednost u ulici Ivana Milutinovića 6, dok smo u VlasotincuNišu KotoruBanja Luci i Mostaru podelile stikere sa istom porukom. 

U 2021. godini, prema podacima prikupljenim iz medija, u Bosni i Hercegovini je ubijeno 9 žena, dok je u Srbiji ubijeno 20, a u Crnoj Gori su ubijene 2 žene. Svedokinje smo da je prethodna godina bila godina kada su žene progovorile o nasilju koje trpe. U januaru je slučaj zlostavljanja učenica iz prestižne škole Miroslava Aleksića pokrenuo regionalnu lavinu anonimnih ispovesti pod #NisamTražila koji nam je ukazao na rasprostranjenost seksualnog nasilja nad ženama u neslućenim razmerama. U februaru su žene progovorile o ginekološko-akušerskom nasilju i načinu na koji smo tretirane u medicinskim ustanovama, dok je mart bio obeležen otkrivanjima Telegram grupa i nedozvoljenom deljenju privatnih fotografija, za koje se pokazalo da ne postoji adekvatan pravni odgovor. U aprilu je slučaj Palma otvorio pitanje organizovane seksualne eksploatacije sa elementima trgovine ženama i devojčicama u najvišim državnim vrhovima, dok su u junu ispovjesti bivših polaznica Petnice, prestižnog istraživačkog centra u Srbiji, pokazale da se zlostavljanje žena i djevojčica dešava u svim slojevima društva. Poslednji talas ispovesti pod #NisamPrijavila je došao kao konačno otrežnjenje, jer je javnosti u celom regionu postalo bolno očigledno koliko sistem i institucije nisu tu za žene kada su im najpotrebniji. Žene ne veruju institucijama, a to se može promeniti samo promenom njihovog odnosa prema nama. 

Ratifikacijom Istanbulske konvencije, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina su se obavezale da neće učestvovati u bilo kom djelu nasilja nad ženama i da će osigurati da državne vlasti i dužnosnici, tela, institucije i ostali subjekti koji postupaju u ime države deluju u skladu s ovom obavezom. Države imaju obavezu da sa dužnom pažnjom spreče, istraže i kazne nasilje, a žrtvama da osiguraju naknadu štete. 

Naš zahtev je da 2022. godina bude godina kad su institucije svojim radom zaslužile poverenje žena jer su im verovale, zaštitile ih, sprečile ponavljanje nasilja i adekvatno kaznile počinioce. 

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...

Vršnjačka radionica o drugarstvu i poruke na „Drvetu prijateljstva“

U okviru projekta vršnjačke edukacije koji Romski centar za žene i decu Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Equality funda, prošle sedmice u Osnovnoj školi „Branko...

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...