HomeVestiBESPLATNE RADIONICE UMETNIČKE IGRE, KREATIVNOG PISANJA I SLIKANJA ZA...

BESPLATNE RADIONICE UMETNIČKE IGRE, KREATIVNOG PISANJA I SLIKANJA ZA ROMSKU DECU

Projekat Igra, reč i slika se realizuje kroz seriju besplatnih radionica umetničke igre, kreativnog pisanja i slikanja koja je namenjena prvenstveno romskoj  deci u osnovnom i srednjem obrazovanju. Radionice se realizuju na Institutu za umetničku igru (Bulevar vojvode Mišića 43). Partner u realizaciji projekta je Kulturno obrazovni centar Šid.  Projekat je podržan od strane Ministarstva za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Udruženje Instituta za umetničku igru je uvidelo potrebu za realizacijom ovog projekta na osnovu dosadašnjeg rada u oblasti umetničke edukacije u kojoj je zastuplјen jako mali broj dece romske populacije. Tokom sedmogodišnjeg rada i organizacije master klasova, otvorenih vrata, besplatnih radionica do sada nismo imali polaznike romske nacionalnosti.

Cilј nam je da ovim projektom omogućimo učešće deci ženske romske nacionalnosti koja u svojoj zajednici nemaju ista prava i slobodu tako što ćemo promovisati mogućnost slobodnog izražavanja u oblasti umetnosti i posebno raditi na ohrabrivanju i jačanju samopouzdanja polaznica.

Program vode profesori sa dugogodišnjim radnim iskustvom u svojoj oblasti: Ognjen Vučinić (savremena igra), Prof. dr Miomir Petrović (kreativno pisanje) i Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović (slikarstvo).

 Za radionice se mogu prijaviti učenici uzrasta od 11 do 18 godina.

Prijave za učešće na radionicama se vrše pozivom na broj 011/4140 421 ili putem maila: teodora.zivkovic@iui.rs

Prijava treba da sadrži:

Ime i prezime

Godina rođenja

Naziv radionice po izboru

Broj telefona

e-mail adresa

Prijave su otvorene do 8. februara 2022. godine. Raspored realizacije radionica će biti naknadno objavljen.

Realizatori  programa:

MIOMIR PETROVIĆ

Prof. dr Miomir Petrović (Beograd, 1972), pisac, pripovedač, dramaturg, teoretičar umetnosti, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Odseku za dramaturgiju, magistrirao je na Odseku za teatrologiju na FDU u Beogradu, doktorirao je na Odseku za interdisciplinarne studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Glavni dramaturg pozorišta Atelje 212 u Beogradu (1996–1999), zamenik direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu (2001–2002), dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (do 2004). Redovni profesor na predmetima Estetika, Teorija savremene umetnosti i Istorija scenskih umetnosti na Institutu za umetničku igru u Beogradu, predmeta Creative Writing i Screen Culture na Higher College of Techology (UAE) (2019–2021).

Objavljena i izvođena dela: Drame: Vagabund u gradskom vrtu (1995), Argivski incident (1996), Demijurg (1997), Appendix (1997; izvedena 2003. u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus i kao radio-drama u produkciji RTS-a 2004), Čopor (1998), Vučije leglo (2000; izvedeno u Narodnom pozorištu u Pirotu 2006), radio-drame Galerijeve vatre i Black Light u produkciji RTS-a.

Naučne monografije: Oslobođenje drame (Zadužbina Andrejević, Beograd 2000), Kreativno pisanje, naratološki pristup tekstu i kontekstu (Megatrend, Beograd 2011), Mitopoetike (Zavod za udžbenike, Beograd 2019).

Romani: Sakaćenje romana (Prosveta, 1997), Pankration (BIGZ, 1998), Samomučitelj (Prosveta, 2000), Persijsko ogledalo (Geopoetika, 2001), Arhipelag (Geopoetika, 2003), Lisičje ludilo (Laguna, 2005), Staklena prašina (Laguna, 2006), Лисичинолудило (SKC, Skopje, 2007), Libansko leto (Laguna, 2007), Persijsko ogledalo (drugo izdanje, Laguna, 2008), Bakarni bubnjevi (Laguna, 2009), Galerijeve vatre (Laguna, 2011), Tečni led (Prosveta, 2011), Miris mraka (Laguna, 2013), Kuća od soli (Laguna, 2016), Black Light (Laguna, 2018), ФилоктетнаЛемносе/Персидскоезеркало (Aliteja, Sankt-Peterburg, 2018), Šumski čopor (Ammonite Books, 2019), Središnja pustinja (Laguna, 2021).

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda (1996) i nagrade Laza Kostić za knjigu Kuća od soli (2017). Član je Srpskog književnog društva.

OGNJEN VUČINIĆ

Ognjen Vučinić (1980. Pula), koreograf i pedagog savremene igre na Institutu za umetničku igru od 2020. godine.

Suosnivač plesne kompanije MASA, član Zagrebačkog plesnog ansambla i stalni saradnik, predavač radionica savremenog plesa u Zagrebačkom plesnom centru.

Sa nepune četiri godine pohađao je časove klasičnog baleta u plesnom studiju Zaro u Puli, pod vodstvom Slavice Šenk.

Na poziv Rajka Pavlića, koreografa i voditelja plesnog studija Liberdance učestvuje u prvom profesionalnom plesnom projektu Ready steady go (2001.), na poziv umetničkog direktora Zagrebačkog plesnog ansambla Snježane Abramovič Milković postaje stalni član Zagrebačkog plesnog ansambla. Stalni je predavač u okviru radionica savremenog plesa u Zagrebačkom plesnom centru.

Kroz plesne radionice u zemlji i inostranstvu radi i kao gostujući pedagog. 

Nagrade Hrvatskog glumišta, za najbolja plesna ostvarenja (muški plesač), za predstave: Pasijans (2006.), Interface (2010.), (2012.).

SNEŽANA ARNAUTOVIĆ STJEPANOVIĆ

Prof. dr Snežana Arnautović Stjepanović (1979. Šabac) je diplomirala 2002. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva u klasi akademika Dušana Otaševića. Magistrirala je 2007. godine na Interdisciplinarnim magistarskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Doktorsku tezu je odbranila 2010. godine na Interdisciplinarnim doktorskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Od 2003. do 2006. godine radi kao asistent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Od 2012. godine radi kao profesor na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu kao šef katedre za Kreativne industrije. 2017. godine izabrana je u zvanje redovnog profesora. 2018. godine imenovana je za prodekana za nastavu na studijskom programu Umetnička igra na Institutu za umetničku igru. Član je ULUS–a od 2003. godine. Član je Internacional Dance Council CID UNESCO od 2014. godine. Od 2014. godine predsednik je Upravnog odbora Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama, likovnim kolonijama i radionicama u zemlji i inostranstvu. U dosadašnjem umetničkom radu realizovala je dvadeset četiri autorska umetnička projekata iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti.

Neki od njenih samostalnih projekata su: Performans Hafetopija izveden u okviru Međunarodnog projekta Drugi načini komunikacije u Ostavinskoj galeriji u Beogradu 2021. godine;  Snežana i sedam smrtnih grehova, sedmodnevni ciklus performansa, izveden na BELEF-u 2017. godine;  Performans Večna sadašnjost, izveden sa Ivicom Stjepanović na Međunarodnoj izložbi Povratak u sadašnjost u galeriji U10 u Beogradu; Performans Slikane partije izveden sa Erom Milivojević na Festivalu uličnih umjetnosti u Tivtu 2016. godine; Izložba slika Unutrašnji ritmovi, galerija opštine Vračar 2016. godine; Performans Lucid dream/Kontuzija gratis, izveden 2015. godine u Skc-u u Beogradu; Performans Transpozicija, izveden 2013. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu; Performans Unutar Praslike, izveden 2011. godine na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu; Performans Zapisi neizgovorenog, izveden 2009. godine u Centru za kulturu Grocka; Performans Prostori bola, izveden na 48. Oktobarskom salonu u Beogradu 2007. godine; Performans Otvaranje izveden sa Erom Milivojević i Ivicom Stjepanović u Muzeju Macura u Novim Banovcima 2007. godine; Performans Kompozicija za plavo, izveden sa Ivicom Stjepanović u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda 2007. godine; Magistarski rad Prostori uživanja i bola, višemedijska ambijentalna instalacija i performans izvedeni u Turskom kupatilu u Beogradu 2006. godine; Performans Grazie Davide izveden u Firenci 2006. godine; Izložba slika i performans JA+MORE=LJUBAV izvedeni u Centru za savremenu umetnost Strategie Art u Beogradu 2006. godine; Performans, izložba slika i skulptura Sama sa zaštitom izvedeni u Happy Galery SKC u Beogradu 2003. godine. Neke od kolektivnih izložbi na kojima je učestvovala su: 50. Oktobarski salon Okolnost u Muzeju 25. Maj u Beogradu 2009. godine; Izložba Micronarratives, u Musee d’Art Moderne de Saint-Etienne Metropole u Francuskoj 2008. godine; Izložba Belgrade Beauty u galeriji NEW MOMENT u Beogradu 2008. godine; Izložba OUTSIDE BEOGRAD / FIRENCA u galeriji savremene umetnosti u Pančevu 2007. godine; Prolećna izložba u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu 2004. godine.

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...

Vršnjačka radionica o drugarstvu i poruke na „Drvetu prijateljstva“

U okviru projekta vršnjačke edukacije koji Romski centar za žene i decu Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Equality funda, prošle sedmice u Osnovnoj školi „Branko...

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...