HomeVestiODRŽAN OSMOMARTOVSKI MARŠ ,,SOLIDARNE I POBUNJENE"

ODRŽAN OSMOMARTOVSKI MARŠ ,,SOLIDARNE I POBUNJENE"

foto dženet koko

U utorak smo zajedno sa velikim brojem nevladinih organizacija, aktivistkinja i boraca za ljudska prava održali Osmomartovski protestni marš “Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“ u Beogradu.

Protest je počeo nakon 16 časova obraćanjem aktivistinja ispred Studentskog kulturnog centra (SKC), nakon čega su demonstranti nastavili marš Ulicom Kralja Milana ka Trgu republike, gde je usledilo još jedno obraćanje.

Ispred SKC se sa ozvučenog kamiona obratila aktivistinja Milenija Lojpur, rekavši da se od žena očekuje da odustanu od svog obrazovanja, telesnog i ljudskog dostojansva.

“Nećemo emigrirati u odustajanje, jer u ime napretka i novih radnih mesta uzimaju nam se voda, vazduh i zemlja”, poručila je ona.

Kako je istakla, kao sindikalka želi da podseti državu i poslodavce da žene nisu zaboravile na svoje pravo da se organizuju, udružuju i bore za bolji položaj i bolji Zakon o radu.

Aktivistinja Iva Marković rekla je da sada ima zdravstvenu knjižicu, ali je nije imala 10 godina.

“Nismo dovoljmo glasne i niko nas ne čuje, ne želimo ruže i poklone, već čist vazduh”, naglasila je ona, dodajući da se žene bore da sve imaju zdravstvenu knjižicu i da im ona ne zatreba.

Pozvala je sve žene da se povežu u solidarnosti i da preuzmu aktivnu ulogu borbe za životnu sredinu, a muškarce da ih podrže.

Demonstranti su iz zvuke bubnjeva i pištaljki nakon obraćanja mirno šetali ka Trgu noseći transparente i uzvikujući parole “Neću cveće, hoću preduzeće” i “Žene, majke, radnice, nemamo ni nadnice”.

O zahtevima demontranata na Trgu je govorila aktivisktinja Dragoslava Barzut.

Ona je navela da demonstranti traže da se zakonski reguliše i osigura “maksimum osmočasovno radni vreme u jednom danu” i pravedni i dostojanstveni uslovi rada i plate.

“Insistiramo na rešavanju problema rodno zasnovanog nasillja i apelujemo da država da punu podršku narodu u Ukrajini”, navela je aktivisktinja.

Zamenik rukovodioca tima za uspostavljanje „Amber alert sistema“: „Očekujem da zaživi i pre 1. novembra“

Andrić je rekao da su do sada definisana dva kriterijuma koja će biti opredeljujuća za aktiviranje Amber alert sistema i da je sada na...

Održan peti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

Dana 10. i 11. maja 2023.godine u hotelu Palace u Beogradu, održani su treninzi za vršnjačke edukatore u okviru Equality projekta. Na treningu su učestvovali...

Održan četvrti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

08.05. i 09.05.2023. održan je četvrti trening za vršnjačke edukatore u okviru projekta koji je podržan od strane Equality Fund. Dana 08. i 09. maja...