HomeVestiObeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Obeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Romski centar za žene i decu ,,Daje“ pozvao je članice Romske ženske mreže čije su i oni deo, da prisustvuju radionici povodom usvojene Deklaracije o ukidanju dečijih brakova u Srbiji, koja je i ujedno tema kojom se bave organizacije u okviru ženske mreže. Zajedno su obeležile Svetski dan Roma, 8. aprila u Beogradu.

Deklaracija jasno definiše dečiji brak kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost devojčica i dečaka, uskraćuje im mogućnost da odlučuju o svom životu, ometa njihovo obrazovanje, čini ih podložnim nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Na radionici su predstavljeni slučajevi ranog braka i nedovoljnog angažovanja institucija u rešavanju ovog problema. Sudstvo ne sme tretirati dečije brakove kao deo romske tradicije.

Članice Romske ženske mreže

Razgovaralo se o tome da se devojčice uglavnom prisiljavaju na nezakonit brak i time gube sva dečija prava i detinjstvo.
Ova Deklaracija je veliki korak ka napuštanju praksi i verovanja koja sprečavaju decu i porodice iz romske zajednice da ostvare svoj puni potencijal.

Romski centar ,,Daje“ je ovim povodom podelio je svojim saradnicama knjigu o 20 godina rada njihovog centra uz brendiran notes i šolje.

Naše stare klijentkinje u našem novom prostoru

Uz podršku naših donatora Open Society Foundations, filia.die frauenstiftung, Oak Foundation i Rekonstrukcija Ženski fond otvorile smo vrata našeg novog prostora starim klijentkinjama i...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo...

Održana radionica u sklopu pravno-psihološke klinike

Romski centar za žene i decu Daje je u sklopu projekta pravno-psihološke klinike održao radionicu sa ženama izZemun Polja. Tema radionice je bila ,,Prevazilaženje traume...