HomeVestiObeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Obeležen Svetski dan Roma u Romskom centru ,,Daje"

Romski centar za žene i decu ,,Daje“ pozvao je članice Romske ženske mreže čije su i oni deo, da prisustvuju radionici povodom usvojene Deklaracije o ukidanju dečijih brakova u Srbiji, koja je i ujedno tema kojom se bave organizacije u okviru ženske mreže. Zajedno su obeležile Svetski dan Roma, 8. aprila u Beogradu.

Deklaracija jasno definiše dečiji brak kao kršenje prava deteta koje ugrožava živote i budućnost devojčica i dečaka, uskraćuje im mogućnost da odlučuju o svom životu, ometa njihovo obrazovanje, čini ih podložnim nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Na radionici su predstavljeni slučajevi ranog braka i nedovoljnog angažovanja institucija u rešavanju ovog problema. Sudstvo ne sme tretirati dečije brakove kao deo romske tradicije.

Članice Romske ženske mreže

Razgovaralo se o tome da se devojčice uglavnom prisiljavaju na nezakonit brak i time gube sva dečija prava i detinjstvo.
Ova Deklaracija je veliki korak ka napuštanju praksi i verovanja koja sprečavaju decu i porodice iz romske zajednice da ostvare svoj puni potencijal.

Romski centar ,,Daje“ je ovim povodom podelio je svojim saradnicama knjigu o 20 godina rada njihovog centra uz brendiran notes i šolje.

Poseta dragih žena iz Rekonstrukcija Ženski Fond.

Dana 18.09.2023.godine žene iz Rekonstrukcija Ženski Fond su nas posetile i upoznale se sa našim novim prostorom, kao i trenutnim aktivnostima i planovima za...

Team building Roma Daje 2023.godine

Zahvaljujući Fondu za brigu Trag fondacije, organizacija Romski centar za žene i decu Daje organizovala je četvorodnevni tim building sastanak za zaposlene, saradnice i...

Infosesija OKZ Romanipen I PU “Djurdjevdan” u Kragujevcu

OKZ Romanipen iz Kragujevca u saradnji sa PU “Djurdjevdan” iz Kragujevca je organizovao info sesiju kako bi roditelji bili adekvatno upoznati o načinima upisa...