HomeVestiOdržan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“,...

Održan protestni marš za prava žena „Dostojanstvo. Plata. Život!“, govor naše Dženet Koko oduševio sve!

Ove godine osmomartovski marš je održan pod nazivom Dostojanstvo. Plata. Život! Procenjuje se da je bilo oko 1.000 ljudi na protestu. Okupljanje je bilo na platou Slavija gde je održano nekoliko govora o radnim pravima i zahtevima upućenim ka državi a zatim je povorka krenula ka Studenstskom kulturnom centru gde je i naša članica održala govor o položaju Romkinja u Srbiji.

Organizatorke marša među kojima smo i mi, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja, između ostalog zahtevamo da zakonske regulative osiguraju radno vreme od maksimum osam časova u toku dana, neradne praznike i vikende, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada, i da to praksa potvrdi.

Zatraženo je i da društvo osnaživanjem institucija i usluga socijalne i zdravstvene zaštite preuzme teret rada iz oblasti nege i brige, koji je do sada dominantno ostao ženski neplaćen rad na kom počiva reprodukcija radne snage.

Od institucija je posebno zatraženo da adekvatno i blagovremeno rade na prevenciji i adekvatnom reagovanju u slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Na protestu je istaknuto da sve žene u Srbiji spaja osećaj da im je ukradeno dostojanstvo, uz poruku da su žene danas tu da bi to dostojanstvo vratile.

Žene su dužne da nastave borbu prethodica, a dok se uslovi ne poprave, svaki dan će biti Osmi mart, poručeno je sa skupa.

Istaknuto je da se od žena očekuje da obezbede sve što nedostaje njihovim porodicama, a da su pritom manje plaćene od muškaraca, sa manjim šansama za napredovanje.

Na protestu učestvuju i članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Povorka se kretala ulicom Kralja Milana do Trga Tepublike, a završila se u Prostoru „Miljenko Dereta“.

Naša članica Dženet Koko govorila je o položaju Romkinja na tržištu rada ali i generalno o njihovoj višeslojnoj diskriminaciji.

Na ovom linku možete poslušati ceo govor naše saradnice Dženet Koko: https://rb.gy/irpilq

Zamenik rukovodioca tima za uspostavljanje „Amber alert sistema“: „Očekujem da zaživi i pre 1. novembra“

Andrić je rekao da su do sada definisana dva kriterijuma koja će biti opredeljujuća za aktiviranje Amber alert sistema i da je sada na...

Održan peti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

Dana 10. i 11. maja 2023.godine u hotelu Palace u Beogradu, održani su treninzi za vršnjačke edukatore u okviru Equality projekta. Na treningu su učestvovali...

Održan četvrti trening u okviru Equality programa-vršnjački edukatori.

08.05. i 09.05.2023. održan je četvrti trening za vršnjačke edukatore u okviru projekta koji je podržan od strane Equality Fund. Dana 08. i 09. maja...