HomeVestiDan romskog otpora - 80 godina od ustanka Roma...

Dan romskog otpora – 80 godina od ustanka Roma u zloglasnom Aušvicu

Dan romskog otpora, 16. maj, svi Romi sveta obeležavaju kao podsetnik na herojski podvig 6.000 svojih sunarodnika, koji su se pre tačno osam decenija, pobunili i otkazali poslušnost SS oficirima u zloglasnom logoru Aušvicu, i zabarakadirali se u svoje barake.

Tajni pokret otpora obavestio je Rome o planovima nacista da 16. maja zatvore logora u kome su oni bili zatočeni i da u gasnim komorama ubiju svih 6.000 romskih logoraša. Namera nacističkog režima bila je da romske zatvorenike, izmučene mukotrpnim radom, zamene novim logorašma, fizički sposobnijima.

Međutim, 16. maja, Romi zatvoreni u Aušvicu su se pobunili, i umesto izlaska na jutarnju prozivku, naoružani čekićima, pijucima, lopatama, daskama,šipkama i bodljikavom žicom, zabarakadirali su se u svoje drvene barake. Istovremeno deca su se “naoružala” kamanjem. Kada su čuvari krenuli u napad na logoraše, Romi su im pružili, do tada, nezapamćen otpor, pa je bilo žrtava na obe strane.

Kako su vozovi sa novim, fizički spremnijim logorašima, već bili pristigli u Aušvic, uprava logora je prekinula napad i povukla jedinice da se otpor Roma ne bi proširio i na ostale barake.

Romi su tog 16. Maja 1944. godine uspeli da sačuvaju svoje živote, ali je usledila osveta nacističkog režima – njihovo izgladnjivanje. Samo nedelju dana kasnije, nacisti su više od 1.500 najsnažnijih Roma prebacili u Aušvic 1, a skoro isti broj romskih zatvorenka poslat je u Buhenvald i druge logore.

Preostali logoraši, njih 3.000, mahom deca, žene i starijih ljudi, uprkos otporu ugušeni su u gasnim komorama, a zatim spaljenim u krematorijumu 2. avgusta te godine. U spomen na njihovo stradanje taj dan se obeležava kao Dan sećanja na Holokaust Roma (pharrajimos ili porajmos).

U zloglasnom Aušvicu nikada se nije dogodilo nešto slično ustanku Roma. Romi su tog 16. maja, iako su bili u više nego beizlaznom, potlačenom položaju, pokazali aktivnost, borbu, želju za slobodom, pa se iz tog razlogadanašnji dan obeležava kao Dan romskog otpora.

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...

Vršnjačka radionica o drugarstvu i poruke na „Drvetu prijateljstva“

U okviru projekta vršnjačke edukacije koji Romski centar za žene i decu Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Equality funda, prošle sedmice u Osnovnoj školi „Branko...

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...