HomeVestiU Srbiji za 13 godina ubijeno 406 žena i...

U Srbiji za 13 godina ubijeno 406 žena i devojčica

U Srbiji, bez teritorije Kosova i Metohije, u proteklih 13 godina u partnersko-porodičnim ili seksualnim odnosima ubijeno je 406 žena I devojčica, pokazuje istraživanje  Autonomnog ženskog centra objavljeno na platformi Femicid memorijal.

Platforma koja je nastala sa ciljem da se ne zaborave žrtve femicide, ali i propusti institucija koje nisu zaštitile njihove živote kada su prijavile nasilje, predstavljena je danas u beogradskom Medija centru.

Vanja Macanović iz AŽC ukazala je da zabrinjava nepoverenje žena u institucije, koje ne reaguju u slučajevima prijave nasilja.

-Najopasniji momenat je kada žene prijave nasilje, jer tada reaguje nasilnik, I zato im je potrebno da budu bezbedne. Same hitne mere nisu problem, problem je što grupa za koordinisanje i saradnju u kojoj su predstavnici policije, tužilaštva I centara za socijalni rad šta uraditi I kako zaštiti žrtvu nasilja. I pitanje je šta raditi sa nasilnikom kada izađe iz pritvora, zato što nema plana kako zaštiti žrtvu, a pokazalo se da skrivanje kod najbliže rodbine nije bezbedno  – rekla je Macanović.

Macanović je navela i da nažalost u Srbiji niko od predstavnika institucija koji zakažu u tom procesu prijave nasilja, ne odgovara ni krivično, ni disciplinski. Kao primer navela je slučaj ubistva žene u Pirotu, koju je na ulici usmrtio osuđeni progonitelj, protiv koga je ona nekoliko puta prijavljivala ali nadležni nisu reagovali. Zaštitnik građana je utvrdio odgovornost policije i Centra za socijalni rad, ali nije imao ingerenciju nad tužilaštvom i sudom. Na osnovu njegovog izveštaja, AŽC je podneo krivičnu prijavu, po kojoj nisu postupali oni iz viših tužilačkih i sudskih instanci.  

Poražavajuće stanje je nastavljeno i ove godine a podaci ukazuju da je pet od devet ubijenih žena ranije prijavljivalo nasilnike, ali nadležni nisu adekvatno reagovali. Macanović je ukazala i da imamo bolećivost pravosuđa prema nasilnicima, koji počinju da plaču I pravdaju se da će se promeniti, što se, nažalost, ne dešava.

-Iz tog razloga treba da vidimo gde “puca” u državnim institucijama kada se prijavi nasilje, da se propusti ne bi ponovili – konstatovala je Macanović I ukazala da je paradoksalno da u Srbiji tužilac I sudija mogu da odgovaraju zbog odugovlačenja postupka, ali ne I zbog nepostupanja u slučaju prijave nasilja.

Istraživanje AŽC pod pokroviteljstvom  Evropske unije, pokazuju da su od 2011. do 2023. Ubijene 391 žena I 15 devojčica. Za ubijeno žene koje su živele u nasilju najopasnije mesto bio je njihov dom u kome žive sa počiniocem, u 222 slučaja, odnosno 55 odsto i nešto više od polovine žena ubili su njihovi bračni ili vanbračni supružnici ili partneri – u 211 slučajeva, odnosno 52 odsto.

Žene i devojčice su u najvećem broju slučajeva ubijene oruđem, najčešće nožem ili skalpelom, u 151 slučaju odnosno 37 procenata i oružjem – u 129 slučajeva odnosno 32 odsto. U 89 slučajeva su prebijene na smrt, a zadavljene u 28 slučajeva ili sedam procenata.

Više od 30 odsto počinilaca, njih 117, odmah nakon ubistva ubilo se, dok je njih 44 pokušalo to. U najmanje 106 slučajeva – što je 26 odsto – nasilje je bilo ranije prijavljivano institucijama.

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja proglašen je odlukom Vlade Srbije 2017. godine, u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju za tri dana u Republici Srbiji ubijeno sedam žena. Tim povodom nekoliko ženskih organizacija, među kojima su bile AŽC, Žene u crnom i Ženska solidarnost, organizovalo je ulična akciju #Pamtimo ubijene žene! na platou ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Stajanjem ispred Narodne skupštine Republike Srbije aktivistkinje su želele da podsete narodne poslanice i poslanike na inicijative:

– da se izmene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu unošenjem odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem;

– da se organizuje javno slušanje povodom slučaja ubistva žene u Pirotu – da se uspostavi Nacionalni mehanizam (telo) za praćenje i analizu slučajeva femicida;

– da se uspostavi Nacionalni mehanizam (telo) za praćenje i analizu slučajeva femicida.

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...

Vršnjačka radionica o drugarstvu i poruke na „Drvetu prijateljstva“

U okviru projekta vršnjačke edukacije koji Romski centar za žene i decu Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Equality funda, prošle sedmice u Osnovnoj školi „Branko...

Počeo sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja

Na Međunarodni dan SOS telefona 16. maj krenuo je sa radom prvi zajednički SOS telefon Mreže Žene protiv nasilja zasnovan na feminističkim principima. Broj...