Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mreža žena protiv nasilja oštro osuđuje izjave Dr Jovane Stojković, liderke partije Živim za Srbiju i perijanice antivakserskog pokreta u Srbiji saopštila je ta mreža.

Kako navode osim što njeni dosadašnji javni istupi i delovanja smatramo štetnim i opasnim po javno zdravlje, ovoga puta je otišla korak dalje u svojim tendencioznim i pervertiranim izjavama u kojima satanizuje delovanje nevladnih organizacija, naročito onih koji se zalažu za zaštitu žena od nasilja, a isto to nasilje proglašava „procesom sazrevanja veze”. Na ovaj način direktno omalovažava žene koje trpe nasilje ili su prošle kroz ovo bolno i degradirajuće iskustvo.

Njene brojne mračne i zlonamerne izjave vidimo kao svojevrsno zagađenje javnog prostora , smatramo kako je neophodno reagovati na ovakve i slične ispade, jer  je naše društvo, zahvaljujući promovisanju vrednosti za koje se zalaže Dr Jovane Stojković, u opasnosti da postane ekstremno desničarsko i zatucano, u kojem se žene neće osećati bezbedno, a već postojeće stigme s kojima se suočavaju žene s iksustvom nasilja produbiti, umesto da se umanjuju.

Želimo napomenuti da ovakve izjave idu na štetu više hiljada žena i dece koje su u periodu postojanja Mreža žena protiv nasilja, dobile stručnu pomoć i podršku. Ovom izjavom Dr. Stojanović  ugrožava bezbednost žena i drugih članova porodice i ozbiljno preti da ugrozi bezbednost zajednice. Želimo da podsetimo institucije, donosioce odluka, ali i građane, da nasilje u porodici nije sporadični slučaj koji se nas ne tiče i koji tolerišenmo, nego ozbiljna i široko rasprostranjena pojava u našem društvu.

Leave a comment