HomeVestiPotrebno doneti zakon za legalizaciju romskih naselja

Potrebno doneti zakon za legalizaciju romskih naselja

Potrebna politička volja i donošenje zakona kojim bi se legalizovalo 200 Romskih naselja i na taj način poboljšao položaj preko 200 hiljada ljudi koji žive u katasrofalnim uslovima rekao je danas Osman Balić ekspert za oblast stanovanja i praćenja budžeta Stalne konferencije romskih udruženja gradjana (SKRUG).

“Poslednje dve godine su najuspešnije godine za poslerartnu romsku istoriju. Nikada nismo imali toliko gradilišta, toliko uradjenjih kuća, kanalizacionih mreža ” rekao je Balić na predstavljanju izveštaja “Monitoring i analiza praktične politike u oblasti stanovanja kod Roma i Romkinja u Srbiji”.

Balić je kazao da je Zakon o ozakonjenju doprineo boljem položaju Roma u naseljima, 300 objekata je zbog tog zakona legalizovano ili je u procesu legalizacije, ali kako kaže to nije dovoljno jer u Srbiji ima još 200 nelegalnih naselja u kojima živi oko 200 hiljada Roma.

Kako objašnjava potrebna je politička volja u društvu da se ovaj problem reši, a prema njegovim rečima rešio bi se donošenjem zakona koji bi sva naselja legalizovao.

” Ljudu su spremni da ulažu u svoje kuće, ali kako će da ulažu ako imaju pravnu nesigurnost ,jer im kuća koja je stara 80 godina nije legalizovana” kazao je on.

Kako objašnjava zakon je napisan i poslat u Skupštinu ali odgovr nisu dobili.

On je naglasio da je donošenje zakona nužno za dalju inkluziju Roma u društvo jer kako kaže većina sterotipa o Romima je nastala zbog slike tih naselja.

Još jedan od predloga iz izveštaja jeste i da se u naseljima osnuju kućni saveti stanara, telo koje bi komuniciralo izmedju lokalnih samouprava i gradjana naselja i koje bi lakše organizovalo ljude.

Dečiji brakovi su trgovina ljudima, ne romska tradicija

Međunarodna konferencija „Položaj žrtava trgovine ljudine u procesu identifikacije, pružanja pomoći i sigurnog povratka kući – postignuća i izazovi“, u organizacije hrvatske nevladine organizacije...

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun, obeležava se danas u svetu i u Srbiji. Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule...

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...