HomeVesti"Upoznajmo se da bismo se više poštovali" - kuvarske...

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet radionica tokom kojih su vernice različitih verskih zajednica u Srbiji spremale jela specifična za svoju religiju i verske praznike.

Za najveći hrišćanski praznik Uskrs ili Vaskrs, koji je ove godine bio 31. marta, Marija Bošnjak je po katoličkim običajima spremala jela koja su služe na svečanoj trpezi. Marija Bošnjak je, po starom receptu, kuvala i farbala jaja u lukovini, kao i neozaobilaznu šunku.

–   Za samu užinu, ručak što je, to se kuva čorba, peče se meso. Peče se uglavnom jagnjetina, može i svinjskog mesa, kokošijeg mesa, ko kako ima. Od slatkog se pripremaju kolači, razne vrste, to može da bude torta, može da bude krempita, može i nešto slano, sve zavisi kako vole ljudi u kući. Popije se čaša vina, a ujutro se popije rakija – objasnila je Marija Bošnjak običaje za uskršnji ručak.

Mirsada Beriša je za muslimanski praznik Bajram , 10. Aprila, pripremala janjiju, halvu, sarmu, pitu sa sirom, a u spremanju svečanih jela pomagao joj je I suprug Babuš.

– Kod nas muslimana se priprema halva, to znam od malena, sad ne znam baš tačno njegov značaj, znam da je to isto i za pokojnike dobro, da je taj miris dobar za naše drage – rekla je Mirsada I sa nama podelila recept za halvu – ulje, šećer I vrela voda, a ovaj slatkiš dekoriše orasima ili kokosom.

Janjija, tursko jelo slično satarašu ili bećar-paprikašu, kako je navela Mirsada, njen je recept u koji idu luk, paprika I paradajz i piletina. Sarmu priprema kao I njena majka, a ekspret za pitu od sira je njen suprug Babuš.

Za veliki jevrejski praznik Pesah ili Pashu, koji je ove godine počeo 22. aprila, Marta Pete i Gordana Todorić pripremale su jela iz aškenaške i sefardske kuhinje. Tako su se na svečanoj trpezi našli gefilttefiš – jelo aškenaških Jevreja od ribe, haroset – obavezan na večeri za pesah, jaja kuvana 20 sati na tihoj vatri, maces knedle, minjnikadi karni kun porus – pita sa mesom sefardskih Jevreja. 

-Ovo je kolač Hamanatašen ili Hamanove uši, koji ne pripada svečanoj trpezi za Pesah, već za Purim – jevrejsku Novu godinu. U njega ide 250 grama brašna, 250 grama margarina ili maslaca, malo suvog kvasca I džem – podela je Marta recept kolača koji, kako je navela, obožavaju deca.

Nada je ugostila ekipu organizacije Daje i pripremala posnu trpezu. Pravoslavni vernici pred Uskrs poste sedam nedelja I tada se uzdržavaju od bilo kakve hrane životinjskog porekla, a o samom postu i o njegovom značaju za vernike pričao je sveštenik Gligorije.

Tako je Nada spremala neizostavan posni pasulj, nekoliko vrsta ribe I morskih specijaliteta, krompir, razne salate, ali i pitu sa višnjama I nekoliko vrsta sitnih kolača. Naravno bez jaja, mleka i ostalih mrsnih sastojaka, ali prelivenih posnom, crnom čokoladom.

Po srpskom Đurđevdan, a po romskom Ederlezi, praznik koji slave svi Romi sveta bez obzira na versku pripadnost, ekipu organizacije Daje ugostila je Radojka Morina čija porodica poštuje i muslimanske i pravoslavne običaje. Uz neizostavno pečeno jagnje za koje je bio zadužen Radojkin otac, na svečanom stolu bili su I pečeni pilići koje obožavaju mlađi članovi porodice.

Uz to Radojkina majka Marija spremala je stari specijalitet, jagnjeću čorbicu.

-U nju idu mlevena ili seckana crevca, bela i crna džigerica, bubrezi, sve iznutrice. Naravno I povrće – luk, šargarepa, celer, praziluk, paškanat I začini. I sve to se na kraju zalije sokom od paradajza – otkrila nam je tajnu svoje jagnječe čorbe Marija.

Radojka je za veliki praznik za svoje najbliže pripremila klasičnu poslasticu – baklavu.    

Uskoro će u okviru projekta koji organizacija Daje sprovodi pod pokroviteljstvom Ekumenske inicijative žena, kuvarska radionica biti u domu Gorice koja će spremiti svečani ručak za praznik Svete Trojice, koju ona i njena porodica obeležavaju kao litije, još jedan običaj svojstven ovim prostorima.

Evropski dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu

Evropski dan sećanja na genocide nad Romima u Drugom svetskom ratu, i ubistvo najmanje pola miliona Roma u nacističkoj Nemačkoj obeležava se 2. Avgusta. Pre...

Dečiji brakovi su trgovina ljudima, ne romska tradicija

Međunarodna konferencija „Položaj žrtava trgovine ljudine u procesu identifikacije, pružanja pomoći i sigurnog povratka kući – postignuća i izazovi“, u organizacije hrvatske nevladine organizacije...

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun, obeležava se danas u svetu i u Srbiji. Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule...