HomeVestiEvropski dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom...

Evropski dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu

Evropski dan sećanja na genocide nad Romima u Drugom svetskom ratu, i ubistvo najmanje pola miliona Roma u nacističkoj Nemačkoj obeležava se 2. Avgusta.

Pre tačno osam decenija, oko 3.000 muškaraca, žena i dece Roma ubijeno je u gasnim komorama, u tzv. “porodičnom kampu za Cigane” u Aušvicu. Dva i po meseca ranije, 16. maja, nekoliko hiljada Roma zabarikadiralo se u logoru i tako sprečilo da ih tog dana nacisti ubiju. Kasnije su svi ljudi koji su još mogli da se odupiru, odvedeni u druge logore, da bi nacisti u noći između 2. i 3. avgusta u gasnim komorama ugušili one koje su ostavili u Aušvicu.  

U znak sećanja na više od 500.000 Roma, žrtava nacionalsocijalističkog rasnog fanatizma. Evropski parlament je 2015. godine 2. avgust proglasio Evropskim danom sećanja na genocide nad Romima u Drugom svetskom ratu.

Istoričari procenjuju da su nacistička Nemačka i njeni saradnici ubili između 220.000 i 500.000 Roma i Romkinja, više od četvrtine tadašnje romske populacije u Evropi. Od kraja Drugog svetskog rata pa do sredine 80-tih godina dvadesetog veka jedva da je bilo ikakve diskusije o genocidu nad Romima u Evropi. Tek 1982. godine tadašnja Zapadna Nemačka je zvanično priznala da je počinila genocid nad Romima.

Poslednjih godina, uz porast retorike razdvajanja, govora i zločina iz mržnje, važno je podsetiti na te mračne trenutke i učiti iz lekcija prošlosti. Mnogi i ne znaju da su Romi bili ciljane žrtve nacističkog režima. Genocid nad Romima je tema o kojoj se ne uči dovoljno, niti je dovoljno poznata. Ne smemo da zaboravimo da je i danas previše Roma suočeno sa diskriminacijom, žrtve su govora mržnje i zločina iz mržnje u Evropi. Iz tog razloga Romkinje I Romi širom Evrope, sve više pričaju o ovom događaju kao podsetniku na stradanja nevinih, na genocide koji se ne sme ponoviti.

Posmatraj i ne zaboravi! Dikh ha na bistar!

Opre Roma!

Dečiji brakovi su trgovina ljudima, ne romska tradicija

Međunarodna konferencija „Položaj žrtava trgovine ljudine u procesu identifikacije, pružanja pomoći i sigurnog povratka kući – postignuća i izazovi“, u organizacije hrvatske nevladine organizacije...

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun, obeležava se danas u svetu i u Srbiji. Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule...