HomeUncategorized @srMapiranje neformalnih romskih naselja u Beogradu

Mapiranje neformalnih romskih naselja u Beogradu

Romski centar za žene i decu Daje posetio je 4 romska naselja na teritoriji GO Novi Beograd sa ciljem mapiranja romskih naselja kako prilikom popisa stanovništva 2022.godine ne bismo došli u problem da pojedina naselja ostanu ne upisana a romi iz tih naselja ostanu nevidljivi.

Romima je u interesu da se na spisku nađe pravi broj pripadnika ove nacionalne manjine. Odluke o finansijskoj raspodeli, kao i o političkom položaju manjine, u zavisnosti je od broja pripadnika određene nacionalne manjine. U Srbiji se zbog diskriminacije i straha, veliki broj Roma i Romkinja ne izjašnjavaju kao pripadnici ove manjine. Zvanični podaci sa popisa iz 2011. pokazuje da je broj Romkinja i Roma 147604. Svima je poznato da je u realnosti taj broj mnogo veći, procena je da u Srbiji živi oko 450000 Romkinja i Roma.


Grad Beograd ima 17 opština od kojih pojedine imaju rubne delove u kojima se nalaze ova podstandardna naselja. Većina romskog stanovništva živi u podstandardnim neformalnim naseljima koja nisu evidentirana i nisu u planu za vršenje predstojećeg popisa.


Drugi problem koji se pojavljuje kao prepreka za precizno vršenje popisa, je nevdljivost stanovnika koji nemaju lična dokumenta i ne mogu biti popisana i ne mogu ostvariti ni jedno zakonom zagarantovano pravo.

Ukoliko imate saznanja o postojanju romskih naselja na teritoriji Grada Beograda koja nisu u evidencijama, obavestite nas kako bismo mogli pravovremeno da ih mapiramo.

Kontakt tel 063/340-365

e-mail centardaje@gmail.com

Dečiji brakovi su trgovina ljudima, ne romska tradicija

Međunarodna konferencija „Položaj žrtava trgovine ljudine u procesu identifikacije, pružanja pomoći i sigurnog povratka kući – postignuća i izazovi“, u organizacije hrvatske nevladine organizacije...

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, 18. jun, obeležava se danas u svetu i u Srbiji. Ujedinjene nacije su 18. juna 2019. godine pokrenule...

„Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ – kuvarske radionice u verskim zajednicama Srbije

U okviru projekta „Upoznajmo se da bismo se više poštovali“ koji organizacija Daje realizuje pod pokroviteljstvo Ekumenske inicijative žena, do sada je realizovano pet...